Bästa medicin mot ångest receptfritt 2024

Allt fler och fler svenskar lider av ångest, nedstämdhet eller till och med depression och fler går idag på s.k “lyckopiller”. Svår depression kan behöva läkemedel för att botas, men vid mildare symptom kan det många gånger hjälpa med kosttillskott eftersom ditt mående faktiskt kan bero på att du har brist på vissa näringsämnen eller vitaminer.

Obs! Om du upplever svår ångest eller tecken på depression bör du ta kontakt med en läkare eller psykolog. Du kan kontakta läkare online för att få tips, råd och hjälp. Om du mår akut dåligt eller har tankar på att avsluta ditt liv – Ring till självmordslinjen på 90101 (de har öppet dygnet runt alla dagar).

Nedan tipsar vi om de bästa receptfria medicinerna mot ångest och depression på marknaden 2023.

Top 3 – Bäst receptfria ångestdämpare

Lugnande medicin receptfritt 2024

1. Sedix mot ångest

Naturläkemedel mot depression

Sedix mot ångest är receptfria ångestdämpande tabletter som innehåller extrakt av passionsblomma. Det här är ett ångestdämpande naturläkemedel som har hjälp väldigt många att må bättre och känna mindre ångest och oro.

Sedix är även lugnande tabletter receptfritt som du kan få rekommenderat av läkare om du lider av lindrigare sömnsvårigheter. Tabletterna passar vuxna och ungdomar över 12 år och bör du bör känna effekt inom 2 veckors användning.

Naturläkemedel mot depression

Sista ångestdämpande medicin i vår lista är Adapt Anti-Stress. En antistress-produkt som innehåller flera örtmedicinska extrakt och fungerar som ångestdämpande medicin receptfritt.

Produkten hjälper dig att minska vardagsstressen, varva ner och på så sätt också sova bättre. Om du inte vill ta ångestdämpande tabletter finns den här produkten även som flytande. Både kapslarna och den flytande produkten är helt veganska.

3. Valerina Forte – Naturläkemedel mot oro

Naturläkemedel mot depression

Valerina Forte mot ångest är ett ångestdämpande naturläkemedel i form av tabletter. Det är receptfria lugnande tabletter som lindrar vid mild oro och sömnsvårigheter.

Valerina Forte räknas som ett växtbaserat läkemedel och innehåller extrakt av valeriana, eller vänderot som det egentligen heter på svenska. För att uppnå bäst effekt bör du ta Valerina Forte under en period på minst 2-4 veckor.

4. KSM-66 – Populärt mot stress & oro

Naturläkemedel mot depression

Ibland är det inte ett receptfritt lugnande medel du behöver för att må bättre, utan snarare något uppiggande. KSM-66 är ett populärt kosttillskott som innehåller växter som får dig att känna dig pigg och alert. Att faktiskt ha energi till att orka röra på sig kan vara en bra medicin mot stress och ångest.

KSM-66 innehåller bland annat ashwagandha som har använts i flera tusen år och hjälper dig att få energi, balans och harmoni.

5. A.Vogel Hypermin – Bäst naturmedicin mot ångest

Naturläkemedel mot depression

Hypermin är ett välkänt naturläkemedel mot ångest och oro. Detta är receptfritt ångestdämpande innehållande extrakt av johannesört, en växt som har en lång historia bakom sig som just lugnande och ångestdämpande.

Barn under 18 år rekommenderas inte att ta Hypermin, och är du allergisk mot soja eller jordnötter bör du inte heller ta Hypermin. Bäst effekt får du vid långvarig användning.

Vad är en depression?

Depression räknas som en sjukdom och beror på en hormonel obalans i hjärnan. Exakt vad som har orsakat obalansen och vilka hormoner som är obalanserade kan variera från person till person. Men det har alltid att göra med att hjärnan utsöndrar för lite av lyckohormonerna så som endorfiner, serotonin och dopamin och istället mer av de hormoner som kan få oss att må dåligt, exempelvis kortisol.

En depression kan utlösas av att du har varit med om något traumatiserande eller exempelvis blivit utsatt för stress under en mycket lång tid. Det är viktigt att skilja på depression och att känna sig lite nedstämd. Depression innebär att du mår dåligt under mycket lång tid, och ditt dåliga mående påverkar sömn, arbete, relationer med andra…ja egentligen hela ditt liv.

Vi vill vara noga med att påpeka att om du mår dåligt under en längre period ska du alltid kontakta sjukvården. Kosttillskott kan hjälpa dig i ditt mående, speciellt om din depression är mild, tillfällig eller om du känner att du mår dåligt och inte vill förhindra att du hamnar i en depression. Men kosttillskott kommer inte hjälpa dig ur en klinisk depression.

Den här artikeln vänder sig framför allt till dig som känner dig nedstämd och lider av oro, utan att befinna dig i en klinisk depression. 

Kosttillskott för ett bättre mående

Det går att lindra ångest naturligt utan att ta läkemedel. Du kan dels få ångestdämpande genom mat och fysisk aktivitet. Genom att röra på dig, äta hälsosamt och se till att vistas utomhus varje dag är kanske det allra bästa naturmedel mot depression. Men det finns även hälsokost mot depression, eller åtminstone naturläkemedel som hjälper mot ångest och oro. En del vitaminer kan hjälpa mot depression, i alla fall om du har brist på dem. Men det finns också naturläkemedel mot depression i form av olika kosttillskott.

Fördelen med att ta ångestdämpande naturläkemedel är att det är ångestdämpande medicin som ej är beroendeframkallande. Tar du tabletter mot ångest som klassas som läkemedel, finns det en risk att du blir beroende och även börjar må dåligt igen när du slutar ta dem. Du bör dock aldrig ersätta läkemedel en du fått utskrivet med naturmedicin mot ångest utan att först prata med din läkare. 

Receptfria antidepressiva läkemedel

Som alltid när det kommer till hälsokost är det svårt att svara på exakt vad som kommer att fungera för dig. Fördelen med receptfria antidepressiva i form av hälsokost och kosttillskott är inte beroendeframkallande och inte skadliga, så länge du följer anvisningarna för just den produkten du använder. På så sätt kan du testa dig fram för att hitta ett receptfritt lyckopiller som fungerar för just dig. Receptfria antidepressiva i Sverige är säkra och innehåller inte olagligt substanser så länge du handlar från välkända och kontrollerade butiker.

Vitaminer mot ångest

Att du lider av ångest och oro kan bero på att du har brist på någon vitamin. En del av oss har svårare än andra att ta upp vissa vitminer från mat och kan därför behöva kosttillskott. Exempelvis folsyrabrist kan ge depression och brist på vitamin b6 leder ofta till ångest. Även brist på D-vitamin kan göra att du mår dåligt och årstidsbunden depression beror många gånger på brist av just D-vitamin. Tillskott som innehåller dessa ångestdämpande vitaminer kan få dig att må bättre.

Lugnande naturläkemedel

Eftersom depression och nedstämdhet många gånger kan bero på att du varit utsatt för stress under lång tid kan lugnande receptfritt kosttillskott också få dig att må bättre. Lugnande medel som är receptfritt innehåller ofta valeriana eller johannesört. Många sover exempelvis bättre av en kopp lugnande te mot ångest med johannesört innan de går och sover. Det finns mycket medicin mot ångest receptfritt och du kan behöva testa dig fram för att se vad som fungerar för dig.

Vanliga frågor och svar

Kan jag köpa ångestdämpande receptfritt på apoteket?

Ja, det finns flera kosttillskott som fungerar ångestdämpande och lugnande som du hittar på apoteket. Alla produkter som du hittar i vår lista finns på olika apotek och du kan enkelt handla dem på apotek online.

Är receptfritt mot ångest beroendeframkallande?

Nej, det finns inget som tyder på att de receptfria produkterna mot ångest skulle vara beroende framkallande. Det är ofta en stor skillnad jämfört med medicinska läkemedel, som många gånger kan vara just beroendeframkallande.

Kan lugnande medicin receptfritt vara farligt?

Nej kosttillskott är inte farligt, men du bör aldrig överstiga rekommenderad mängd. Följ alltid instruktionerna för den enskilda produkten. En del produkter kan innehålla verksamma ämnen som är en allergen och då bör du självklart undvika den om du inte tål det födoämnet. Det finns även en generell rekommendation om att gravida inte bör ta kosttillskott.