Allt om ögonlaser – risker och fördelar
Att överväga ögonlaser för att slippa besvären med glasögon och linser blir allt mer vanligt. Samtidigt är det viktigt att hålla koll på riskerna med operationen och skillnaderna mellan de olika metoderna innan man bestämmer sig om det är ett bra val. Funderar du på ögonlaser? Läs vidare för att få svar på dina frågor och funderingar.
Risker med ögonlaser
Innan man gör en ögonlaseroperation är det viktigt att känna till riskerna. Det finns ingen operation som är helt riskfri, men ögonlaser är en av de säkrare. De allvarligaste komplikationerna, som infektioner, kan oftast lätt lösas om de behandlas i tid.
Vid stora synfel kan risken för att resultatet inte blir som man trott öka. Det kan till exempel handla om att det blir ett mikroveck i hornhinnelocket vilket kan medföra synstörningar. Då kan man behöva gå tillbaka och korrigera locket. Hos de flesta kliniker, som bland annat Memira Eyecenter, är detta helt kostnadsfritt.
Det är vanligt att drabbas av torra ögon under en tid efter ögonlaser, och man får därför ofta ögondroppar med sig hem som ska användas i 4-5 veckor efter operationen. De flesta biverkningar som ögonlaser kan orsaka försvinner med tiden.
Kan man bli blind av ögonlaser?
Mardrömsscenariot man oftast tänker sig när man funderar på ögonlaser är att något ska gå fel och leda till blindhet. I verkligheten är chansen för detta minimal. Det har aldrig hänt att en ögonlaseroperation har lett till blindhet någonstans i världen. Det värsta som i sällsynta fall brukar hända är att ögat blir infekterat, och om det inte behandlas kan det leda till permanent försämrad syn. Därför är det viktigt att ha nära kontakt med kliniken, följa instruktioner noga och låta dem veta om något känns det minsta lilla fel.
Är ögonlaser smärtsamt?
Många är rädda för att ögonlaser ska göra ont både under och efter operationen. Eftersom lokalbedövning i form av ögondroppar används under operationen gör ögonlaser inte ont. Nivån av smärta efter behandlingen beror dock helt på vilken metod som används. FS-LASIK och linsimplantat innebär oftast knappt någon smärta efter operationen, medan TRANS-PRK och Lasek (som används när de andra metoderna inte passar) kan medföra större mängder smärta. Man får dock oftast med bedövande ögondroppar hem efter operationen för att lindra smärtan.
Fördelar med ögonlaser
- Inga fler borttappade eller glömda glasögon: Alla som använder glasögon har någon gång antingen förlorat dem eller lämnat dem hemma precis när man behöver dem som mest. Med ögonlaser slipper man det konstanta letandet efter glasögonen eller linserna för att kunna se.
- Friheten av att njuta av dina favoritsporter: Oavsett om man gillar att simma, spela sporter eller hålla sig i form på gymmet upptäcker man snabbt att glasögon eller kontaktlinser inte är så praktiska under dessa stunder. Både glasögon och kontaktlinser är klumpiga, för att inte tala om faktumet att man måste vara beredd med linserna och rengöringslösningen vart man än går. För en aktiv livsstil kan därför ögonlaser vara ett bra alternativ.
- Inget behov av att fortsätta betala för glasögon/kontaktlinser: Kostnaden för glasögon och linser kan med åren bli stor, i lång sikt större än engångskostnaden man betalar för ögonlaser. För att slippa de ständiga besöken hos optikern och månadsbetalningarna för linser väljer många istället ögonlaser.
- Operationen är smärtfri: Under operationen bedövas man med ögondroppar, vilket betyder att proceduren är helt smärtfri.
Hur länge håller ögonlaser?
Effekterna av ögonlaser är permanenta. Det är dock viktigt att nämna att ögonen åldras naturligt och drabbas alltid av ålderssynthet förr eller senare. Det går inte att undvika detta oavsett om man har gjort ögonlaser eller inte. När det händer kan man dock göra ett linsimplantat och få tillbaka den perfekta synen igen.
Olika typer av ögonlaser
Det finns flera olika typer av ögonlaser, och alla passar inte alla. Skillnaderna kan vara stora och det är viktigt att man väljer rätt. Dessa metoder är vanligast, som bland annat utförs av kliniken Memira Eyecenter.
1. FS-LASIK – den vanligaste ögonlasermetoden
Den korta återhämtningstiden, höga precisionen och smärtfria operationen gör FS-Lasik till den populäraste ögonlasermetoden som idag används mest runt om i världen.
Under operationen är ögonen lokalbedövade med ögondroppar för en smärtfri upplevelse. Direkt efter operationen kan man se, och får med sig droppar hem ifall smärtan stiger. Obehagen brukar försvinna redan senare samma dag. Några dagar senare kommer man på efterkontroll för att kontrollera att läkningen går som den ska.
2. LASEK
LASEK är ännu en populär ögonlasermetod, men som har en längre återhämtningstid och kan upplevas smärtsammare. Den här varianten passar bäst dem som har stora synfel eller har hornhinnor som är för tunna för FS-LASIK. Synfel ned till -7 och astigmatism ned till -6 kan korrigeras med LASEK.
Även med denna metod används lokalbedövande ögondroppar som dessutom kan kompletteras med smärtstillande tabletter. Eftersom synen kan fortsätta vara suddig i flera veckor kan man behöva ta ledigt från jobbet under återhämtningstiden, oftast i en vecka. Det är inte förrän 3 månader senare som synskärpan är helt stabil.
3. TRANS-PRK / NOCUT
För dem som har för stora synfel eller för tunna hornhinnor för FS-LASIK kan denna metod rekommenderas. Samma omfång av synproblem som LASEK kan behandlas med TRANS-PRK, alltså synfel ned till -7 och astigmatism ned till -6, men laser istället för alkohollösning används för att lösa upp det yttersta lagret av hornhinnan. Även med denna metod är smärtan högre och återhämtningstiden längre än med FS-LASIK.
Under operationen bedövas ögonen med ögondroppar. Återhämtningstiden är ungefär lika lång som med LASEK, alltså några veckor av suddig syn och full återhämtning efter 3 månader.
Linsimplantat – istället för ögonlaser
Ibland går det inte att göra ögonlaser, till exempel vid väldigt tunna hornhinnor och stor översynthet, och då är linsimplantat ett bra alternativ. Det kan även användas vid mindre synfel och är dessutom reversibelt.
Vid operation får man bedövande ögondroppar och ibland även lugnande läkemedel. Återhämtningstiden är kort och obehaget är minimalt, vilket betyder att man oftast kan gå tillbaka till jobbet redan nästa dag. Uppföljande kontroller genomförs för att se till så att ögonen läker som de ska. Efter ungefär 3 månader är synen oftast helt stabil.