Ashwagandha är en av de viktigaste örterna inom den ayurvediska medicinen, en uråldrig indisk läkekonst där den har används i mer än 4 000 år. Örten är även känd som indisk ginseng och brukar kallas för en ”rasayan” som betyder att den är allmänt stärkande, balanserade och föryngrande. Med dagens forskning på ashwaganda har vi kunnat konstatera att dessa effekter som förespråkats i årtusenden faktiskt stämmer.

Ashwaganda har blivit ett mycket populärt kosttillskott att ta även i de nordiska länderna de senaste åren. Du kan ta ashwaganda som tablett eller kapsel, men också som pulver som du tillsätter i exempelvis en smoothie. Den effekt du får av ashwaganda kan variera, precis som med alla kosttillskott men det finns många dokumenterade hälsofördelar av just denna medicinalväxt.

Vad är ashwaganda bra för?

Några av de fördelar du kan få av ashwaganda är:

  • Minskad stress, nedstämdhet och oro
  • Bättre sömn
  • Ökad sexlust
  • Bättre koncentrationsförmåga och minne
  • Ökad prestation vid träning
  • Viktnedgång
  • Stabilare blodsocker

Som du ser finns det många fördelar med att ta ashwaganda som kosttillskott.

Må bättre med hjälp av ashwaganda

Genom att regelbundet ta ashwaganda kan du känna dig piggare, mindre stressad och mycket gladare. Studier på ashwaganda visar på att personer som tar antidepressiva kan må bättre om de också tar ashwaganda. Det är dock viktigt att påpeka att ashwaganda ska inte ersätta antidepressiva läkemedel du har fått utskriven av läkare, utan endast fungera som ett komplement.

Ashwaganda är en adaptogen ört, vilket påverkar receptorerna i hjärnan och ser till så att vissa hormoner utsöndras mer och vissa mindre. Just den här örten minskar utsöndringen av kortisol, som är ett stresshormon. Personer som drabbats av utmattning och liknande tillstånd som uppkommer av långvarig stress har ofta hög utsöndring av just kortisol. Här han ashwaganda vara till stor hjälp.

Få bättre sömn med ashwaganda

Ashwaganda kan också hjälpa dig att sova bättre. Orsaken till att växten är hjälpsam här är hur den kan öka mängden av GABA, ett viktigt signalämne som minskar nervsignaler mellan receptorer gör att hjärnan får lättare att slappna av när man ska sova (källa). Mängden GABA ökar då Ashwaganda hämmar receptorer som tar upp, det vill säga förbrukar, GABA.

Det är viktigt att förstå skillnaden mellan en rogivande och lugnande substans och substanser som gör dig sömnig. En ökad mängd GABA gör dig inte sömnig, utan hjälper endast hjärnan att slappna av och komma till ro, vilket underlättar insomning. Många som testat örten i detta syfte vittnar om en nyfunnen förmåga till djup, vilsam sömn utan dåsighet förknippad med klassiska sömnmedel.

Nu kanske du undrar om du ska ta ashwaganda på morgon eller kväll? Det beror på vilken effekt du vill gå ut av tillskottet. Vill du exempelvis prestera bättre i träning av ashwaganda bör du ta det på morgonen, vill du istället sova bättre bör du ta det på kvällen.

Ashwaganda kan ge ökad sexlust

Ashwaganda kan påverka könshormonen testosteron, progesteron och östrogen. En brist på just dessa hormon leder ofta till minskad sexlust och därför upplever flera användare att de har fått ökad sexlust när de regelbundet tagit ashwaganda. Det finns ingen risk att få för höga nivåer av testosteron med ashwaganda, utan kommer enbart att stabilisera de normala nivåerna.

Ashwaganda bäst i test 2023

1. KSM-66 – Bästa ashwaganda

Bäst ashwaganda

KSM-66 är idag världens bäst dokumenterade extrakt av ashwagandha. Traditionellt blandas ashwagandha med mjölk och honung i en normal dos om cirka sex gram rot per dag.

KSM-66 extraheras därmed med ekologisk komjölk och vatten – för att säkerställa att extraktet blir identiskt med hur den torkade roten enligt tradition används inom Ayurveda. KSM-66 är ett fullspektrumextrakt och är tio gånger mer koncentrerat än torkad, färsk rot.

2. Elexir – Bästa ashwaganda kapslar

Bäst ashwaganda

Elexir ashwaganda kapslar är ett högkoncentrerat extrakt av den här växten. För att öka upptaget av ashwaganda är dessa kapslar även kompletterade med Bioperin, som är ett svartpepparextrakt.

De är dessutom även berikade med vitamin B5 som också är ett tillskott som brukar tas för att upprätthålla normal prestation samt minska trötthet och utmattning. Här är alltså ashwaganda kosttillskott kombinerat med en viktig vitamin som många har brist av.

3. Rawpowder – Bäst ashwaganda pulver

Bäst ashwaganda

Rawdpowder ashwaganda är ett tillskott i pulverform. Utmärkt för dig som inte kan eller vill svälja tabletter eller kapslar.

Du kan blanda pulvret med vatten eller annan dryck, men det går också utmärkt att tillsätta i exempelvis din smoothie för att få en riktigt supersmoothie att starta dagen med. Pulvret är ekologiskt och innehåller endast 100 % ashwaganda.

4. Solgar ashwaganda – Veganska kapslar

Bäst ashwaganda

Många gillar ashwaganda kapslar bättre än ashwaganda tabletter på grund av att de kan kännas mycket lättare att svälja ner. Däremot är det inte säkert att alla kapslar är veganska. Solgar ashwaganda kapslar är helt veganska där själva kapseln är gjord av cellulosa.

Kapslarna innehåller både standardiserad ashwagandha och ashwagandharot och bör tas i samband med måltid för bäst upptagningsförmåga.

5. Adrenal Respons – Bäst multi-tillskott med ashwaganda

Bäst ashwaganda

Att kombinera flera olika kosttillskott och örter kan ge en riktigt god effekt. För att slippa ta flera olika tabletter kan ett multi-tillskott då vara att föredra. Adrenal Responde är att tillskott som innehåller en hög andel ashwaganda, men också andra tillskott som exempelvis rosenrot.

Kombinationen av flera olika växttillskott kan vara att föredra på olika personer svarar olika bra på vissa kosttillskott.

Är ashwaganda farligt?

Det finns inga dokumenterade biverkningar av ashwaganda och inget som tyder på att det skulle kunna vara farligt. Du bör alltid följa den dosering av ashwaganda som anges på just den produkten du väljer och skulle du uppleva symptom som illamående eller hjärtklappning när du tar ashwaganda bör du sluta. Gravida rekommenderas inte att ta ashwaganda då det finns en generell rekommendation att undvika kosttillskott under graviditet, eftersom det inte till tillräckligt med studier på hur de skulle kunna påverka fostret.

Att tänka på när du vill köpa ashwaganda

När du planerar att köpa ashwaganda är det bra att fundera på vilken typ du vill ha. Det finns tabletter, kapslar, pulver och även droppar som innehåller ashwaganda. Välj den form av tillskott du vanligtvis brukar gillar. Det är viktigt att följa den doseringen av ashwaganda som står på förpackningen och aldrig överdosera denna.