Bäst multivitamin – Multivitamintabletter bäst i test 2023

Vilket är bästa multivitamin och vad bör du tänka på när du väljer märke? Multivitamin är ett av de allra vanligaste kosttillskotten i Sverige. Det bästa är såklart att få i dig vitaminer, mineraler och näringsämnen från maten du äter. Men det kan bara svårt att få i sig tillräckligt av allt som kroppen behöver. Då kan en bra multivitamin vara ett komplement till en balanserad och varierad kost.

I den här artikeln listar vi vilka som är bästa multivitamin 2023. Men vi går även igenom viktig fakta gällande multivitamin. För precis som med alla andra kosttillskott bör du ha koll på vad du faktiskt stoppar i dig.

Vad är en multivitamin?

En multivitamin är ett kosttillskott som ger dig tillskott av flertalet olika vitaminer och mineraler. Det finns multivitaminer som är anpassade för olika grupper, exempelvis vegetarianer, kvinnor eller barn. Innehållet anpassas utifrån vilka ämnen just den gruppen riskerar att få brist på. Genom att ta en multivitamin behöver du endast ta ett kosttillskott och ändå få i dig de viktigaste ämnena kroppen behöver för att må bra. Många tar multivitamin i tablettform, men det finns även som flytande och som kapsel.

Bäst multivitamin

Vilken som är den bästa multivitaminen beror lite på vem du är. Till exempel kan en vegan behöver ta en annan multivitamin än en äldre eller tränande människa. Vi har här därför tipsat om bästa vitamintillskottet utifrån olika kategorier. Det finns dock även multivitamin som är mer generell och passar de flesta.

 1. Holistic Multivitamin – Multivitamin bäst i test 2023

 2. MittVal Vegetarian – Bästa multivitamin vegan

 3. BioSalma Multivitamin Kvinna – Bästa multivitamin kvinna

 4. Mivitotal Plus – Bästa flytande multivitamin

 5. Elexir Pharma Multi Man – Bäst multivitamin man

 6. Life Multi Woman 55+ – Bästa multivitamin för äldre kvinnor

 7. MittVal Sport – Bästa multivitamin träning

 8. Active Care Vitaminbjörnar – Bästa multivitamin barn

1.    Holistic Multivitamin – Multivitamin bäst i test 2023

Bäst multivitamin Holistic

Holistic Multivitamin är den multivitamin vi anser vara bäst i test när du söker ett alternativ som passar för alla. Den innehåller vitaminer och mineraler som det är vanligt att ha låga nivåer av eller till och med brist på. Det är ett högdoserat multivitamintillskott som även är berikat med bioflavonoider, PABA, kolin och inositol.

Doseringen med Holistic Multivitamin är 1 – 2 kapslar per dag. Eftersom det är ett högkoncentrerat tillskott bör du vara försiktigt att kombinera det med andra tillskott som innehåller samma ämnen. Det här kosttillskottet är inte lämpligt för barn.

2.   MittVal Vegetarian – Bästa multivitamin vegan

Multivitamin Vegetarian MittVal

Veganer och vegetarian är en grupp i riskzonen för att få brist på en del vitaminer. MittVal Vegetarian är speciellt anpassad för dig som äter vegetariskt eller veganskt. Det är en multivitamin som innehåller tillskott av de vitaminer och mineraler veganer lätt kan få brist på. En del ämnen kan vi endast få i oss genom animaliska livsmedel. Om du utesluter dessa livsmedel behöver du få i dig dessa ämnen från berikade produkter eller som kosttillskott.

MittVal Vegetarian innehåller exempelvis B-vitamin och järn, två ämnen som många veganer får brist på. Järnbrist gör dig mycket trött och orkeslös. B-vitaminbrist är svår att upptäcka innan bristen blivit väldigt allvarlig. Därför kan ett kosttillskott vara en bra idé om du äter växtbaserad kost.

3.   BioSalma Multivitamin Kvinna – Bästa multivitamin kvinna

Biosalma multivitamin kvinna

I det stora hela så behöver alla samma vitaminer och mineraler, oavsett om du är kvinna eller man, gammal eller ung. Men olika biologiska förutsättningar gör att kvinnor och män tenderar att få brist på olika ämnen. BioSalma Multivitamin Kvinna är ett kosttillskott anpassat för dig som är kvinna. Det innehåller ämnen som kvinnor ofta kan få brist på.

BioSalma Kvinna passar även dig som är gravid, vill bli gravid eller ammar. Det innehåller nämligen både järn och folsyra. Järnbrist är vanligt under graviditet och alla kvinnor som har planer på att bli gravida eller är gravida rekommenderas att ta tillskott av folsyra. Kosttillskottet innehåller även många andra ämnen som hjälper dig att hålla dig pigg och aktiv hela dagarna. Med en tablett får du alla de bästa vitaminerna för kvinnor.

4.   Mivitotal Plus – Bästa flytande multivitamin

Mivitotal plus flytande multivitamin

Mivitotal Plus är en flytande multivitamin som kan tas av alla i familjen som är över 3 år gamla. Den innehåller hela 12 vitaminer och 6 mineraler som alla bidrar till normal kroppsfunktion. Den har tillsatt ananas-arom för att ge en godare smak. Mivitotal Plus kan drickas som den är i en liten shot, men kan även blandas med annan dryck. Den går exempelvis att tillsätta i en smoothie till frukosten.

Det här kosttillskottet innehåller bland annat D-vitamin som många i Sverige har brist på under vinterhalvåret. Läs på förpackningen för att se vilken dosering som passar till vilken ålder.

5.   Elexir Pharma Multi Man – Bäst multivitamin man

Elexir Pharma multivitamin man

Elexir Pharma Multi Man är ett multivitamintillskott med unik formula speciellt anpassad för just män. Den största skillnaden mellan ett multivitamin för män jämfört med kvinnor är att den här innehåller inget järn. Män lider nämligen mycket mer sällan av järnbrist, och för höga mängder av järn i kroppen kan vara negativt. Elexir för män innehåller 30 olika verksamma ämnen och är helt vegansk.

Förutom tillskott av flertalet vitaminer och mineraler innehåller den extrakt av utvalda örter som bidrar till bättre prestation och hälsa. Kosttillskottet innehåller även enzymer och mjölksyrabakterier som bidrar till en normal matsmältning.

6.   Life Multi Woman 55+ – Bästa multivitamin för äldre kvinnor

Multivitamin äldre kvinna

När kvinnor blir äldre och hamnar i klimakteriet kan behovet av vissa vitaminer och mineraler ökar. Life Multi Woman 55+ är speciellt anpassad för kvinnor som börjar bli äldre. Det är exempelvis inte ovanligt att hårkvaliteten försämras eller att du får torrare slemhinnor efter 50-års ålder. Det här kosttillskottet innehåller bland annat koppar och niacin som hjälper mot båda symptomen.

Även män som börjar bli äldre kan behöva ta multivitamin speciellt anpassade för just dem. Då kan vi rekommendera motsvarigheten som heter just Life Multi Man 55+. Precis som den för kvinnor är innehållet i den här speciellt anpassad efter vilka behov äldre män brukar ha.

7.   MittVal Sport – Bästa multivitamin träning

Multivitamin Sport MittVal

Du som tränar mycket kan ha ett högre behov av vissa vitaminer och mineraler än någon som har en mer stillasittande livsstil. MittVal Sport är speciellt utvecklad för dig som tränar och rör på dig regelbundet. Den passar bra både till män och kvinnor rom tränar och bidrar till normal muskelfunktion och energiomsättning.

Dessutom innehåller den vitaminer och mineraler som hjälper dig med återhämtningen. Något som är mycket viktigt för att du inte ska drabbas av utmattning eller känna dig väldigt trött i vardagen. MittVal Sport innehåller bland annat antioxidanter som skyddar cellerna som oxidativ stress.

8.   Active Care Vitaminbjörnar – Bästa multivitamin barn

Mulitvitamin barn

När det gäller barn ska du alltid vara extra försiktig med kosttillskott. Det bästa är att barn får i sig alla ämnen de behöver från maten de äter. Men alla som har barn vet att det är svårt att styra exakt vad barnen äter och många barn har perioder där de är mycket kräsna. Barn växer och är aktiva och därför blir det extra viktigt att de får i sig alla mineraler och vitaminer de behöver. Activecare Vitaminbjörnar passar barn från 3 års ålder, och innehåller allt som ett växande barn behöver.

Björnarna har en god smak och rolig för vilket förhoppningsvis gör det enklare att få barnet att ta sina vitaminer en gång om dagen. De innehåller inge tillsatt socker. Vill hela familjen ta samma multivitamin kan även vuxna ta Vitaminbjörnar. Alla över 12 år rekommenderas att ta två björnar dagligen.

Vem är multivitamin bra för?

Teoretiskt sätt kan du få i dig alla vitaminer och mineraler du behöver genom att äta balanserat och varierat. Men många studier visar på att idag är det många som antingen har vitaminbrist eller ligger precis i den nedre gränsen av vilka nivåer som vi mår bra av. Därför har nästan de flesta nytta av att äta multivitaminer. Men det finns ändå vissa grupper som är mer i riskzonen för att få vitaminbrist än andra. En del genom livsstilsval medan andra kan vara tillfälliga tillstånd, som exempelvis graviditet.

Några av de som kan ha behov av att ta multivitamin är:

 • De som äter en begränsad kost.
 • Gravida ammande.
 • Personer som tränar mycket.
 • Kvinnor.
 • Äldre personer.

De som äter en begränsad kost

När du väljer att utesluta vissa livsmedel kan det vara svårt att få i sig alla ämnen din kropp behöver genom maten. Framför allt brukar man prata om veganer och vegetarianer, eftersom vissa ämnen endast finns i animalier. Men det kan även handla om personer med allergier som behöver utesluta vissa livsmedel. Även du som försöker gå ner i vikt och äter med kalorirestriktioner kan ligga i riskzonen för att få i dig för lite vitaminer och mineraler.

Gravida och ammande

När du är gravid eller ammar är du i riskzonen för att få brist på vissa ämnen. Exempelvis är det väldigt vanligt att ha låga järnvärden under en graviditet. Det är även rekommenderat att ta tillskott av folsyra för normal fosterutveckling. Multivitamin anpassad för gravida innehåller alltid folsyra och järn. Du kan ta multivitamin anpassade för just gravida, men annars bör du vara restriktiv med kosttillskott när du är gravid.

Personer som tränar mycket

Personer som är mycket aktiva i sin vardag kan ha ett större behov av vissa ämnen. Därför finns det kosttillskott anpassade för just dig som tränar mycket. Bland annat är det viktigt att du får i dig vitaminer och mineraler som bidrar till återhämtningen, eftersom påfrestningen på kroppen annars kan bli för stor.

Kvinnor

Generellt har kvinnor större risk att utveckla brist på vissa vitaminer och mineraler än vad män har. Exempelvis är det vanliga att menstruerande kvinnor och tonårstjejer har järnbrist. Istället för att ta järntillskott som ofta har mycket hög nivåer av järn, som kan ge problem med magen, kan en multivitamin ge ett bra resultat.

Äldre personer

När vi blir äldre kan vi har ett ökat behov av många ämnen för att våra kroppar blir sämre på att absorbera dessa från maten. Därför kan många uppleva att de mår bättre av att ta en multivitamin när de börjar bli äldre, trots att de aldrig tidigare i sitt liv har haft behovet. Det finns kosttillskott anpassat för dig som är just 55 år eller äldre.

Kan det vara farligt med multivitamin?

Du ska alltid vara försiktig med att ta kosttillskott. En del vitaminer och ämnen kan vara farliga vid för stora mängder. Multivitaminer innehåller vanligtvis många olika ämnen, men små doser av dem alla. Därför är risken med multivitaminer mycket lite. Däremot ska du vara försiktig om du också tar andra kosttillskott. Du bör exempelvis inte ta en multivitamin som innehåller D-vitamin samt extra tillskott av just vitamin D.

Vattenlösliga vitaminer, alltså B och C-vitamin är svårt att överdosera eftersom överskottet kommer ut med ditt urin. Däremot de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K kan du överdosera och få negativa biverkningar av. Detsamma gäller med de flesta mineraler. Om du vill ta multivitamin tillsammans med andra kosttillskott som innehåller samma ämnen bör du rådfråga läkare först.

Du bör aldrig överskrida den rekommenderade dosen av det multivitamin du väljer att ta.

Bör barn äta multivitaminer?

Generellt rekommenderas det att inte ge kosttillskott till barn. Men just multivitaminer är ett undantag och även barn kan ha nytta av att ta detta tillskott. De bör då alltid ta en multivitamin som är anpassad för just barn, och följa den angivna doseringen. Barn under 3 år ska inte ta multivitamin. Många gånger kan barn vara restriktiva i kosten och det kan vara svårt att veta att deras näringsbehov faktiskt tillfredsställs. Då kan en multivitamin vara ett bra komplement.