Jämför bäst hälsotest & hälsokontroll via blodprov online2020-02-27T11:23:30+02:00

Jämför bäst hälsotest & hälsokontroll via blodprov online

Hälsaonline.se listar och recenserar de bästa hälsokontrollerna online 2020. Vi skriver guider för hur det går till samt hur du gör för att komma igång hos varje enskild aktör. Priserna på denna sida avser baspaketen – varje aktör erbjuder flera olika unika paket på sin hemsida

Bästa blodprov online Februari 2020

läkarbesök i mobilen
 • Upp till 43 hälsomarkörer

 • Undersöker 8 hälsoområden

 • 140+ provtagningsställen
 • Personlig läkarkommentar
BESÖK HEMSIDA

Jämför hälsokontroll & hälsotest via blodprov online

Ett utmärkt sätt för att hitta den bästa hälsokontrollen för just dig och dina behov är genom att jämföra olika hälsokontroller. Det finns många goda skäl till att jämföra de populäraste kontrollerna, till exempel för att hitta det mest prisvärda alternativet för dig. Olika aktörer erbjuder olika typer av hälsokontroller till olika pris och beroende på vad just du är ute efter kan du hitta ett passande alternativ.

Denna jämförelse utgår från en större hälsokontroll med minimum 30 hälsomarkörer inkluderat. Alla aktörer som vi recenserar erbjuder ett bra utbud av olika hälsotest för att kontrollera hur din livsstil och kost påverkar dig och dina värden. Vi hjälper dig att hitta den bästa för dig med våra recensioner av olika aktörer på marknaden.

Förstaplats

Läkarbesök i mobilen
 • Upp till 43 hälsomarkörer

 • Totalt 8 hälsoområden

 • 140+ provtagningsställen
 • Personlig läkarkommentar

Besök hemsida

Andraplats

 • Analyserar 38 mätvärden
 • Anpassade för båda kön
 • Snabba svar på testerna
 • Personlig läkarkommentar
BESÖK HEMSIDA

Tredjeplats

 • Upp till 35 st blodmarkörer
 • Kartlägg dina hälsovärden
 • Personlig läkarkommentar
 • Snabba svar på testerna
BESÖK HEMSIDA

Fjärdeplats

 • Upp till 43 hälsomarkörer

 • Totalt 8 hälsoområden

 • 140+ provtagningsställen
 • Personlig läkarkommentar

BESÖK HEMSIDA

Recension kommer

Varför hälsokontroll via blodprov online?

Den främsta anledningen till att göra en hälsokontroll är att du kan få kontroll på din egen hälsa och påverka den innan vissa sjukdomar bryter ut. Nu har du chansen att påverka din kropp positivt innan du ens behöver sjukvårdsinsatser.

Få något som inte erbjuds via vårdcentraler

Via en privat hälsokontroll, som till exempel Werlabs erbjuder, kan du betala själv och testa din kropp i förebyggande syfte. Det vill säga att du kontrollerar din hälsa innan du har fått en sjukdom eller obalans i din kropp. En vårdcentral söker du upp när du mår dåligt eller när du redan har en sjukdom och då betalar samhället till stor del för din vård.

Denna typ av hälsotest innebär att du går till en mottagning och lämnar blod. Detta prov skickas vidare för analys på ett laboratorium. Svaret erhålls digitalt ibland samma dag eller efter ett par dagar. Det ingår kommentar från läkare till de flesta hälsokontrollerna.

Alla aktörer erbjuder ett stort hälsopaket för analys men de erbjuder också enskilda analyser. Om det är första gången du gör en analys kan det vara intressant att se alla värden. Sedan kan du köpa enskilda tester om det visar sig att du ligger bra till på de flesta värdena.

Ta blodprov när det passar dig

Du kan välja mellan att gå till en drop in mottagning eller boka tid på en mottagning. De flesta leverantörer av hälsokontroller har samarbete med båda typerna av kliniker och i större städer finns ofta båda typerna representerade.

Vanliga anledningar till att folk tar blodprov online

 • För att få proaktiva tips och håll koll på sina värden: Många värden går att jämföra med normalvärden som innebär ett genomsnitt för befolkningen. Men det är också viktigt att förstå att dina värden är individuella och att du kan följa dina egna trender och få dina egna individuella värden.
 • Blodprov vid misstänkt vitamin- eller mineralbristEtt blodprov visar direkt dina värden för vitamin- och mineraler. Detta kan lätt jämföras med referensvärden för att se hur du ligger till. Vidare visar blodprovet indikationer vid eventuellt på pågående metabola sjukdomar eller förhöjd risk för framtida hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes.
 • Blodprov vid sömnsvårigheter: En anledning till att göra ett blodprov kan vara på grund av sömnsvårigheter. Du kanske har gjort allt du kan för att förbättra din sömn som att motionera, lägga dig samma tid varje kväll, undvika mobil och dator på kvällen, testat ett tyngdtäcke, prövat diverse typer av kosttillskott utan framgång. Då kan det eventuellt vara så att det finns bakomliggande orsaker som hindrar dig från att få den sömn du behöver, något som skulle kunna utredas med hjälp av ett blodprov som kontrollerar dina värden.
 • Blodprov vid ärftlig sjukdom: Du kommer få bättre kontroll på din hälsa genom kontinuerliga blodprov. Du kan genomföra kost- och livsstilsförändringar för att påverka din hälsa och se resultatet.

Så här går det till

Det finns idag möjlighet att göra hälsotester via blodprov online och få sina svar digitalt. Så hur går detta till? Det du behöver göra är att beställa ett hälsotest online, gå därefter till närmsta labb och ta de blodprov efterfrågas. Denna prover skickas sedan på blodanalys varav resultaten presenteras online i en portal.

Det går att välja mellan flera olika paket beroende på vilka hälsotest du vill göra, dessa varierar i utformning beroende på ålder, kön samt önskat hälsoområde.

Vanligtvis har de anslutna provtagningslabben drop-in tider vilket betyder att du kan ta blodprovet när det passar dig. Detta är därmed ett enkelt och snabbt sätt att få koll på sina blodvärden då du kan välja vilka blodprov som ska genomföras samt när de ska ske

Olika aktörer på marknaden erbjuder olika typer av hälsokontrollspaket och de kan variera en del gällande innehåll och vilka hälsomarkörer som undersöks.

Det är vanligt med någon typ av standardpaket som kontrollerar det allra mest nödvändiga för att få en överblick över den allmänhälsa, det finns också speciella paket för exempelvis: äldre personer, yngre personer, indrottare, kvinnor och män.

Du får alltid möjligheten att läsa på om vilka prov som ett paket utgörs av innan du beställer det. Köper du ett paket erbjuds du alltså en mer omfattande analys av din hälsa till skillnad om du beställer test av enstaka hälsomarkörer. Du får även specifika tips på förändringar av livsstil eller kost om detta skulle vara aktuellt.

Går du istället till vårdcentralen kommer du inte själv kunna välja vilka tester du vill göra, inte heller kommer generella tester tas för att undersöka hur du kan stärka din hälsa. De tester som tas av läkare på vårdcentraler sker oftast till följd av att man misstänker specifika sjukdomar. Vidare kommer det troligtvis ta mycket längre tid att få till ett blodprov än om du använder någon av tjänsterna hos de aktörer som vi skriver om.

Vi kommer till höger att beskriva de tre steg som den här typen av hälsokontroll vanligtvis består utav.

FAQ – Vanliga frågor och svar om blodprov online

Varför ska jag ta blodprov på fastande mage?2020-02-26T14:31:38+02:00

Flera tester kan störas av att kroppen arbetar med maten i magen. Ett tydligt exempel är blodsockret som kan ha väldigt olika värden beroende på vad du har ätit. För att kunna få jämförbara värden ska man alltid ta blodprover på fastande mage och de flesta rekommenderar 12h. Detta innebär att det är lättast att ta blodprovet på morgonen innan frukosten.

Hur lång tid är svarstiden för blodprov?2020-02-26T14:31:42+02:00

Vissa svar kan du få redan efter någon timme medan andra svar kan ta ett par dagar. Läkaren kommenterar först dina resultat efter att alla provsvar har kommit in.

Kan jag ta ett blodprov hemma själv?2020-02-26T14:31:48+02:00

Dessa blodprov kan du inte ta hemma själv eftersom de kräver lite större mängd blod än vad en lancett kan ge. Därför kräver dessa blodprover att utbildad vårdpersonal utför dem på en mottagning. Vissa sjukdomar går att testa via urinen eller på andra sätt och då kan man göra det via ett självtest.

Vad är referensvärden på mitt resultat?2020-02-26T14:31:53+02:00

Referensvärden är genomsnittliga värden för friska personer. Notera att i enstaka fall behöver det inte betyda att det är dåligt att ligga utanför dem. Det är därför en läkare kommenterar på alla värden individuellt.

Varför inte bara gå till vårdcentralen?2020-02-26T14:31:57+02:00

Via en privat hälsokontroll, kan du betala själv och testa din kropp i förebyggande syfte. Det vill säga att du kontrollerar din hälsa innan du har fått en sjukdom eller obalans i din kropp. En vårdcentral söker du upp när du mår dåligt eller när du redan har en sjukdom och då betalar samhället till stor del för din vård.

Var finns det en mottagning för att lämna prov till hälsokontrollen?2020-02-26T14:32:01+02:00

Alla leverantörer erbjuder flera olika mottagningsställen för att lämna blodprov runtom i landet. Det bästa är att besöka de olika leverantörernas hemsida för att se om din stad finns med. De skiljer mellan de som man ska boka tid för provtagning och de som har drop-in tider.

Vad är en hälsomarkör/markör?2020-02-26T14:32:06+02:00

Man vet att vissa substanser minskar eller ökar i kroppen vid vissa sjukdomar. Dessa kan man mäta vid ett blodprov och sedan jämföra med ett normalt värde. Dessa kallas markörer eller hälsomarkörer. Ett exempel är PSA som är hälsomarkör för prostatacancer.

Vad är en hälsokontroll via blodprov?2020-02-26T14:32:11+02:00

En hälsokontroll via blodprov innebär att du analyserar blodet i din kropp och ser om du har en ökat risk för att utveckla någon sjukdom. Det finns chans att du kan motverka denna utveckling innan sjukdomen bryter ut. Det finns många livsstilssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar och typ 2 diabetes som man kan förebygga genom en hälsokontroll.