Blodtrycksmätare bäst i test 2023

Med en blodtrycksmätare kan du enkelt hålla ett öga på ditt blodtryck hemma. På så sätt kan du snabbt upptäcka om du har ett högt blodtryck och få behandling i god tid.

Idag finns det många bra blodtrycksmaskiner som både är prisvärda och ger ett exakt resultat. Vissa är enklare medan andra har avancerade minnesfunktioner som kan visa dig värdefull statistik i en tillhörande app.

I den här artikeln berättar vi mer blodtrycksmätare och hur de fungerar. Vi förklarar också hur en blodtrycksmätning går till och listar några av marknadens mest populära blodtrycksapparater.

Bäst blodtrycksapparat 2023 – Test

Nedan ska vi titta närmare på sex populära blodtrycksmätare i olika kategorier som hjälper dig att hålla koll på blodtrycket hemma.

1. Terraillon Tensio Överarm – Bäst i test

bäst blodtrycksmätare

Tensio är en lättanvänd och pålitlig blodtrycksmätare från Terraillon. Med Tensio mäter du blodtrycket på överarmen och den unika uppblåsningstekniken gör mätningen mindre smärtsam, utan att för den delen påverka mätvärdet. Bortsett från blodtryck mäter Tensio även hjärtfrekvens och varnar vid oregelbundna hjärtslag. Den visar också genomsnittet av dina senaste tre mätningar och dess två användarprofiler kan lagra upp till 250 minnen var.

För att starta mätningen behöver du bara trä på manschetten och trycka på en knapp. Därefter ser du dina resultat på den tydliga och upplysta LCD-displayen. Med tanke på att Tensio kombinerar funktion och användarvänlighet med ett minst sagt överkomligt pris har vi valt ut den till bäst i test.

+ Uppblåsning med högre komfort
+ Visar genomsnittet av de tre senaste mätningarna
+ Enkel att använda
+ Varnar vid oregelbundna hjärtslag

2. Terraillon Tensio Handled – Bäst handledsmätare

blodtrycksmätare bäst i test

Terraillon Tensio finns även som handledsmätare för den som föredrar denna typ av mätning. Modellen liknar Terraillons överarmsmätare på många punkter när det gäller funktion. Den har samma upplysta LCD-display som visar resultatet från mätningen och enkla knappar för de olika inställningarna. Precis som överarmsmätaren visar denna Tensio-modell genomsnittet av dina senaste tre mätningar och den varnar också vid oregelbunden hjärtrytm.

Den enda skillnaden utöver att mätaren används på handleden istället för överarmen är att de två användarprofilerna enbart kan lagra upp till 60 minnen. Den är också snäppet billigare.

+ Enkel mätning på handleden
+ Precisa mätningar
+ Stor, upplyst LCD-display
+ 2 användare med 60 minnen vardera

3. Withings BPM Core Blodtrycksmätare – Bästa premiumvalet

bra blodtrycksmätare

BPM Core från Withings är en ultramodern och elegant blodtrycksmätare som bortsett från att mäta blodtrycket erbjuder en rad olika finesser. Om du är ute efter en riktig värsting och har råd att betala lite mer kan detta helt klart vara en modell för dig. BPM Core mäter blodtrycket på överarmen och har en snygg digital display som visar dina värden. Displayen är dessutom monterad på manschetten, så att du bara har en enhet att hålla reda på.

En stor fördel med BPM Core är att den – utöver att mäta blodtrycket – även kan upptäcka förmaksflimmer och hjärtklaffssjukdomar. Den går dessutom att ansluta till den användarvänliga appen Health Mate via WiFi där du enkelt kan spara dina mätningar och se värdefull statistik. Du kan dessutom dela data med din vårdgivare vid behov.

+ Snygg design
+ Enkel att använda
+ Håll koll på data i appen
+ Upptäcker även förmaksflimmer och hjärtklaffssjukdomar

populär blodtrycksmätare

BPM Connect är också en blodtrycksmätare från Withings, men denna gång i ett lite enklare – och därför betydligt billigare – format. BPM Connect mäter precis som BPM Core blodtrycket på överarmen. Mätaren består av en enda enhet och har en läcker design med en snygg, upplyst display. Bortsett från att mäta blodtrycket går även BPM Connect att ansluta till Health Mate-appen där du kan lagra din hälsodata, men också dela den med vårdgivare. Här får du även färgkokad feedback på din mätning för att enklare se om resultatet är bra eller dåligt.

Det som framför allt skiljer de två modellerna åt är möjligheten att upptäcka förmaksflimmer och hjärtklaffssjukdomar. Om detta är viktigt för dig bör du alltså välja Withings BPM Core.

+ Lättanvänd och stilren
+ Håll koll på statistik i appen
+ Färgkodad feedback
+ Ett prisvärt alternativ

5. Medisana BU 535 – Blodtrycksmätare med röstfunktion

blodtrycksmätare

Medisana BU 535 är en blodtrycksmätare som mäter blodtrycket på överarmen och som är utrustad med en röstfunktion. Detta innebär att den kan läsa upp resultatet från din mätning. Svenska stöds tyvärr inte, men däremot tyska, engelska, holländska, spanska, franska och italienska. Du kan förstås även se mätvärdet på den stora och lättavlästa LCD-displayen.

Förutom att mäta blodtryck läser Medisana BU 535 även av din puls. Den kan också beräkna medeltalet för dina senaste tre mätningar och varna vid dysrytmi. Mätaren har stöd för två användare med hela 120 minnesplatser vardera. Mätaren drivs av fyra AAA-batterier som ingår i köpet.  

+ Röstfunktion för uppläsning av resultat
+ Lättavläst display
+ 2 användare med 120 minnen var
+ Varnar vid dysrytmi

6. Medisana BU 510 – Något billigare alternativ

billig blodsockermätare

Medisana BU 510 är en automatisk blodtrycksmätare för överarmen som är enkel att använda. Precis som övriga modeller i vår jämförelse har den en stor och lättavläst display som gör det enkelt att se resultatet från mätningen. Displayen visar också tid, datum och puls.

Med Medisana BU 510 får du en exakt mätning av blodtrycket och här finns också 90 minnesplatser vardera för två olika användare. Om du inte använt mätaren på 3 minuter stängs den av automatiskt och du får även med en praktisk transportväska.

+ Enkel att använda
+ Stor display
+ Automatisk självavstängning
+ Transportväska ingår

Kort om blodtryck

Enkelt förklarar är blodtryck det tryck som skapas när hjärtat drar ihop sig och skjuter ut blod i artärerna för att transportera ut syre och näringsämnen i kroppen. Hur högt trycket är beror dels på mängden vätska i blodet, men också på motståndet i cirkulationen. Blodtrycket påverkas naturligt och ökar när vi rör oss, blir stressade eller arga samt minskar när vi vilar.

Det är också vanligt att blodtrycket ökar i takt med att vi blir äldre vilket gör det viktigt att fortsätta motionera regelbundet exempelvis genom att gå raska promenader med gåstavar

Högt blodtryck kan leda till sjukdomar

Högt blodtryck (hypertension) gör det svårare för hjärtat att pumpa ut blod i kroppen. Detta kan öka risken att drabbas av allvarliga sjukdomar, så som stroke, hjärtinfarkt och hjärtsvikt, men också njursjukdomar och demens. Ungefär 30 procent av Sveriges vuxna befolkning har högt blodtryck och tar blodtryckssänkande läkemedel för att hålla trycket på en normal nivå. Även gravida kan få högt blodtryck, till exempel i samband med havandeskapsförgiftning.

Lågt blodtryck (även kallat hypotension eller hypotoni) är inte lika farligt och kräver sällan någon behandling. Det kan däremot ge symtom som yrsel och svaghet samt göra dig kallsvettig eller svimfärdig. Hjärtklappning är också vanligt eftersom hjärtat försöker öka blodtrycket.

Blodtryck – tabell

 Vid en blodtrycksmätning sker mätningen i enheten mmHG (millimeter kvicksilver) och med två tal, exempelvis 130/80. Det första talet representerar övertrycket (det systoliska trycket) och det andra undertrycket (det diastoliska trycket).

Det systoliska trycket visar hur hårt den vänstra hjärtkammaren måste arbeta medan det diastoliska trycket representerar vilofasen när hjärtat fylls med nytt blod. Båda trycken varierar beroende på elasticiteten och motståndet i aortan och artärerna.

Nedan ser du en tabell som visar de olika värdena som visar om blodtrycket är lågt, normalt eller högt.

Lågt blodtryck Under 90 /69
Normalt blodtryck Under 135/80 eller 140/90
Högt blodtryck (mild) Över 140/90
Högt blodtryck (måttlig) Över 160/100
Högt blodtryck (kraftig) Över 180/110

Vad är en blodtrycksmätare?

En blodtrycksmätare är ett hjälpmedel som mäter nivån på ditt blodtryck. Idag finns det olika typer av mätare, men den vanligaste är varianten med en uppblåsbar manschett som du fäster kring överarmen. Manschetten pumpar du antingen upp elektroniskt eller manuellt och när du lossar trycket kan du avläsa blodtrycket på mätenheten.

 Det finns också blodtrycksmätare som du sätter på handleden för en ännu enklare mätning. De har en digital skärm som visar både blodtryck och puls. Många moderna blodtrycksmätare kan dessutom varna vid ojämna hjärtslag eller hjärtflimmer. De brukar också komma med en tillhörande app i vilken du kan spara dina senaste mätningar och få värdefull statistik kring hur ditt blodtryck förändras.

Enkla att använda

I och med att de flesta blodtrycksmätare som säljs på apotek och hälsobutiker är anpassade för hemmabruk är de också mycket enkla att använda och förstå sig på. Gemensamt för de flesta blodtrycksmätare är att enheten SYS mäter övertrycket och DIA mäter undertrycket. Exakt hur du ska använda blodtrycksmätaren varierar förstås beroende på vilken modell du väljer, men samtliga kommer med tydliga instruktioner som visar exakt hur du ska mäta. Tänk på att följa instruktionerna noggrant för att få ett korrekt mätvärde.

Fördelar med blodtrycksmätare

Det finns många bra anledningar till varför du bör investera i en blodtrycksmätare. Här är några av de främsta.

  • Mät blodtrycket hemma. Med en blodtrycksmätare kan du mäta blodtrycket när som helst ifrån bekvämligheten av ditt eget hem. Du slipper därmed boka tid på vårdcentralen eller besöka apotek.
  • Bättre mätvärden. Normalt sett ger mätningar i hemmet ett mer korrekt mätvärde. Detta beror dels på att du slappnar av mer, men också för att du kan mäta blodtrycket flera gånger under samma dag för att upptäcka förändringar.
  • Avlasta vården. Ytterligare en fördel med att mäta blodtrycket hemma är förstås att du avlastar vården som kan fokusera på patienter med svårare besvär.  
  • Minska risken för sjukdomar. Genom att inte besöka vårdcentralen kan du också minska risken att vistas bland sjuka människor och dra på dig sjukdomar i onödan.

Frågor och svar om blodtrycksmätare

Vad mäter en blodtrycksmätare?

En blodtrycksmätare mäter trycket som skapas när hjärtat pumpar ut blod i kroppen. Vissa modeller kan också mäta puls och varna om de upptäcker oregelbundna hjärtslag.

Hur använder man blodtrycksmätare?

Det finns blodtrycksmätare både för överarm och handled. De flesta är elektriska, vilket betyder att du bara behöver placera dem på rätt ställe och trycka på en knapp för att starta mätningen.

Är blodtrycksmätare tillförlitliga?

Ja, om du använder mätaren enligt instruktionerna är resultatet tillförlitligt.

Vad kostar blodtrycksmätare?

Priset kan variera en hel del beroende på modell. Vissa kostar bara några hundralappar, andra kostar upp emot 3 000 kronor.

Hur kalibrerar man en blodtrycksmätare?

Om du misstänker att mätaren ger felaktiga värden kan du oftast lämna in den till tillverkaren för kalibrering.

Hur ofta kalibrera blodtrycksmätare?

Det varierar beroende på tillverkare, men blodtrycksmätaren ska vara kalibrerad när du får den. Det rekommenderas dock att du kalibrerar den regelbundet, gärna vartannat eller var tredje år.

Vilken blodtrycksmätare är bäst?

I vår sammanställning är Terraillons överarmsmätare Tensio bäst i test eftersom den kombinerar funktion och prestanda till ett bra pris. Har du däremot råd att betala lite mer är BPM Core från Withings en svårslagen blodtrycksmaskin med innovativa funktioner.