Vad färgen på mens & flytningar säger om din hälsa

Visste du att färgen på din mens och dina flytningar kan ge dig viktiga ledtrådar gällande din hälsa? Dina flytningar kan till och med avslöja om du är fertil, vilket kan vara extra intressant för dig som försöker att bli gravid.

Genom att förstå vad som är normalt just för dig när det gäller flytningar och mens kan det bli enklare att upptäcka om något inte står rätt till.

Grönt bajs, rött, gult, svart – Vilken färg på avföring

I den här artikeln ska vi titta närmare på vad olika färgtoner på mens och flytningar kan betyda samt när det kan vara läge att boka en tid hos gynekologen.

Olika färger på mensen

Mensen kan se väldigt annorlunda ut från person till person. Vissa har regelbunden mens med få besvär, medan andra blöder rikligt och får svår mensvärk. Det är dessutom inte ovanligt att mensen förändras över tid. Den kan till exempel bli mer oregelbunden, mängden blod kan ändras och även färgen kan skifta.

Klarrött mensblod

Är mensblodet klarrött är allt oftast helt normalt. Om du däremot får klarröda mellanblödningar kan det vara ett tecken på någon slags könssjukdom, så som klamydia eller gonorré.

I sällsynta fall kan klarrött blod även vara ett tecken på livmoderhalscancer, men då uppstår även flera andra symtom. Några av de vanligaste är längre och rikligare mens, blödningar efter sex, illaluktande flytningar och dålig aptit.

Svart blod

När blodet ligger i livmodern en längre period kommer det att oxidera och ändra färg. Till slut blir det helt svart. Svart mensblod är därför vanligast i början eller slutet av menscykeln.

Normalt sett är svart blod inte farligt, men ibland kan det tyda på att något blockerar blodflödet, exempelvis en tampong. I värsta fall kan det leda till en bakteriell infektion med feber, svullnad, klåda och illaluktande flytningar.

Brunt eller mörkrött mensblod

Som tidigare nämnt oxiderar blod inuti livmodern och innan det blir helt svart kan det få en brun eller mörkt röd ton. Ibland kan mindre blödningar i en mörkare färg även uppstå i samband med graviditet eller efter en förlossning. Detta är oftast inget farligt, men känner du dig osäker kan det ändå vara bra att kontakta vården.

Grått blod

Har mensblodet en grå ton kan det tyda på bakteriell vaginos, ett tillstånd som uppstår när det råder obalans i underlivets bakterieflora. Du kan även få illaluktande flytningar, klåda kring underlivet och sveda när du kissar.

Orange blod

Även orangefärgat mensblod kan vara ett tecken på en infektion i kroppen, exempelvis bakteriell vaginos. Rådfråga en läkare för att ta reda på orsaken.

Rosa mensblod

Rose mensblod kan uppstå när blodet blandas ut med annat sekret. Många som tar östrogensänkande p-piller kan till exempel få rosaaktiga blödningar under mensen istället för klarröda.

Det är också vanligt att få ljusare blödningar under graviditeten när du egentligen skulle haft mens. Om blödningarna däremot innehåller små klumpar kan det tyda på missfall, så här bör du vara extra uppmärksam.

Mens med klumpar

Mensblod innehållande klumpar är vanligt, framför allt bland personer med riklig mens. Det beror på att blödningarna är kraftigare än vad kroppen kan hantera, vilket leder till att delar av livmoderslemhinnan lossnar och åker med ut i mensblodet. Är klumparna däremot större än vanligt kan det dock vara en god idé att kontakta en barnmorska online, boka en tid hos din gynekolog.

Olika färg på flytningar

Flytningar är ett naturligt smörjmedel som ser till att underlivet inte torkar ut samtidigt som de skyddar slidan mot infektioner. Att flytningarna ibland ändrar färg och doft är helt normalt, men ibland kan det vara ett tecken på att något inte riktigt står rätt till. Nedan går vi igenom vanliga fräger och konsistenser som kan vara bra att ha koll på.

Genomskinliga och slemmiga flytningar

Den här typen av flytningar är helt normala och vanliga när du är fertil, det vill säga när du har ägglossning. Den slemmiga konsistensen är nämligen underlivets egna sätt att öka sannolikheten att bli gravid.

Mjölkiga flytningar

Flytningar som är lösa i konsistensen, har en mjölkaktig färg och är rikligare än vanligt kan tyda på att du är gravid.

Du kan också få vita, gryniga flytningar om du fått svamp i underlivet. Då kommer du dock även att uppleva symtom som klåda, sveda, rodnad och svullenhet. I många fall kan infektionen läka av sig själv, men varar den längre än en vecka bör du besöka en gynekolog.

Bruna flytningar

Bruna flytningar är i regel helt ofarliga och har oftast att göra med din menscykel. De kan till exempel bero på att det finns en liten mängd oxiderat blod i livmodern som fått en brun ton och som kommer ut tillsammans med flytningarna.

Du kan också få bruna flytningar om hormonbalansen i kroppen ändras, exempelvis i samband med ett byte av p-piller, eller om du har samlag under en graviditet. Om du däremot får bruna flytningar i samband med magsmärta eller om de håller sig länge kan det vara bra att kontakta vården.

Grå flytningar

Grå flytningar kan likt grått mensblod tyda på en bakteriell infektion i underlivet. Oftast förekommer de efter samlag eller mens. Kontakta din gynekolog för att undersöka saken.

Grön- eller gulaktiga flytningar

Gula eller grönaktiga flytningar kan vara ett tecken på att det råder obalans i underlivet. De kan också tyda på att du fått en könssjukdom och bör därför alltid kollas upp snarast möjligt.

Rosafärgade flytningar

Flytningar som har en rosa ton beror ofta på att de innehåller blodrester från mensen. De är alltså helt ofarliga. Om du däremot får rosa blödningar som inte är i anslutning till mensen kan det vara en mellanblödning, något som kan vara bra att kolla upp.

Vill du läsa mer om flytningar rekommenderar vi dig att besöka 1177