Vad säger färgen på urinet om hälsan – 10 typer av urin

Färgen på din urin kan avslöja mer om din hälsa än vad du tror. Därför kan det vara en god idé att hålla ett öga på färgen varje gång du besöker toaletten.

Grönt bajs, rött, gult, svart – Vilken färg på avföring

Urin består av vatten och slaggprodukter och bör ha en halmgul färg. Om du upptäcker plötsliga färgskiftningar kan det vara ett tecken på att något att något inte riktigt står rätt till i kroppen. Det kan till exempel bero på uttorkning, urinvägsinfektion eller till och med leversjukdom.

Läs vidare för att lära dig mer om olika nyanser av urin och vad de kan betyda för ditt välmående.

Genomskinligt urin

Om urinen är helt genomskinlig betyder det oftast att du druckit lite för mycket. I vissa fall kan det också bero på att kroppen av någon anledning vill filtrera ut vätska i en snabbare takt. Genomskinligt kiss är i regel inte farligt utan försvinner oftast av dig själv när du dricker mindre.

I sällsynta fall kan överdriven vattenkonsumtion kan leda till vattenförgiftning. Det betyder att salterna i kroppen späds ut, vilket kan orsaka huvudvärk, yrsel och illamående.

Genomskinlig urin utan att du druckit mycket vätska kan istället vara ett tecken på diabetes insipidus. Detta är en sjukdom som gör det svårare för kroppen att kontrollera mängden vatten i urinen.

Klargult urin

En klar- eller ljusgul färg på kisset är helt normalt och tyder på god hälsa. Det visar att kroppen har en god vätskebalans och att den är återfuktad. Den gula färgen kommer från pigmentet urobilinogen som utsöndras i urinen för att ge det en gul ton.

Mörkgult urin

Har urinen en koncentrerad gul nyans tyder det på att dina njurar arbetar extra hårt. Det kan till exempel bero på att du druckit alldeles för lite eller att det finns giftiga ämnen i kroppen som behöver spädas ut. Mörkgul urin är i regel ofarligt, men försök att dricka lite mer så att du inte drabbas av vätskebrist.

Grumligt urin

Om ditt kiss är grumligt istället för klart och luktar illa kan det vara ett tecken på urinvägsinflammation eller njursten. Dessa symtom kan dock även bero på att du druckit för lite, men känner du dig osäker kan du alltid kontakta en läkare.

Rosa urin

Om du nyligen ätit rödbetor, blåbär eller rabarber kan kisset få en rosa nyans. Detta är helt ofarligt och försvinner oftast inom en dag. Har du däremot inte ätit något livsmedel som kan ge en rosa färg kan det vara bra att kontakta en läkare. Då finns nämligen risken att färgförändringen uppstått på grund av blod i urinen.

Blod i urinen

Blod i urinen kan bero på flera saker, exempelvis urinvägsinfektion, slag mot njurarna, kraftig fysisk ansträngning, mensblod eller olika njursjukdomar. Det bör alltid kollas upp, framför allt om du även har feber, magvärk, kräkningar eller ryggvärk. Då bör du vända dig till en akutmottagning.

Blått eller grönt urin

En blågrön ton på urinen är väldigt ovanligt och beror främst på att du fått i dig färgämnen, exempelvis via kosten eller olika läkemedel. Om du inte vet varför urinen kan ha fått denna färg är det dock bäst att konsultera vården för säkerhets skull.

Orange urin

Orange urin kan vara ett tecken på uttorkning, men kan också bero på problem med lever eller vissa mediciner. Ett stort intag av vitaminer, exempelvis vitamin B, C eller betakaroten (som bland annat finns i morötter) kan också färga urinen orange.

Skummig urin

Om urinen är skummig eller löddrande kan det tyda på något problem med njurarna och att du har för mycket protein i kroppen. Skulle detta hålla i sig en längre tid kan det vara en god idé att kontakta en läkare.

Brunt urin

Har kisset en brunaktig ton kan det innebära att du har vätskebrist, det vill säga att du är ordentligt uttorkad. Det kan också tyda på problem med lever eller galla, så även här kan det vara bra att vända sig till en vårdcentral.

Rådfråga läkare om du känner dig osäker

I många fall är färgförändringar i urinen helt ofarliga, men i vissa fall kan de tyda på allvarliga sjukdomar. Om kisset plötsligt ändrar färg, utan att du ätit något som kan ha orsakat det, eller om du upptäcker blod ska du vända dig till en läkare, ett smidigt sätt är att boka in ett videosamtal med en doktor online så som kry eller doktor.se. Då kan du behöva göra ett kissprov för att ta reda på vad som är fel i kroppen innan besvären förvärras.