Balansen mellan att ha kontroll och låta barnen röra sig fritt är svår, men med en GPS klocka får du hjälp med denna balans. Klockan har några få, användbara funktioner, är inte lika stöldbegärlig som en mobil och de är både tåliga och svåra att tappa bort.

Pulsoximeter bäst i test

Tack vare dagens teknik går det att ha bra koll på var barnen är även när du inte kan se dem. För de minsta barnen, från ca 4 års ålder är en mobiltelefon inte alltid lämplig. Då är en Smartwatch lämplig då den är lätt att använda för barnen. Det tack vare de begränsade funktionerna och den sitter fast på armen och är därför lätt att komma ihåg.

Fördelar med GPS klocka för barn

GPS, SOS och aktiviteter
Många av modellerna har flera funktioner som går att aktivera allt eftersom barnen blir större och klarar av att hantera dem. I början kanske en GPS position på var barnet befinner sig, en direktknapp för att ringa hem och att svara när du ringer räcker.

Aktivitetsregistrering och andra funktioner är ofta frivilliga och kan anpassas efter barnets ålder och mognad. Mobiltelefoner är dyra och ömtåliga, dessutom är de stöldbegärliga vilket kan leda till obehagliga upplevelser för barnet. Fördelen med en GPSklocka är att de är hållbara och sitter fast på barnet, priset är dessutom lägre än för en mobiltelefon vilket gör dem mindre stöldbegärliga.

Undvik obehörig kontakt och oövervakad surfning
Mobiler kan även vara en ingång till kontakt för så kallade groomers, vuxna som vill ha kontakt med barn i olagliga syften. De begränsade funktionerna i en klocka som även fungerar som en telefon och GPS undviker helt den problematiken men kan fortfarande ha koll och kan kontakta barnet.

Låt barnen ta ansvar men fortsätt ha koll
En av fördelarna är att barnet kan börja öva på att ta ansvar och gå själv till kompisen eller stanna på lekplatsen en stund till. Barnets kan få ansvar utan att du som vuxen tappar kontrollen, via appen kan du lätt se exakt var barnet befinner sig och du kan ringa och prata med barnet när som helst. Barnet kan också ringa hem och be om hjälp eller fråga om den får följa med en kompis hem vilket underlättar kommunikationen.

Olika GPS-klockor för olika åldrar

Den lägsta ålder som aktivitetsklockor rekommenderas ifrån är 4år. När barnen är så små behövs endast de enklaste funktionerna som GPS koordinater till huvudenhet/förälder och samtal in och ut. GPS ger föräldern möjlighet att se var barnet befinner sig, om den är kvar hos kompisen eller om den blivit hämtad från förskolan.

Samtal in till telefonen för att kunna kommunicera om något oväntat händer, kanske måste du hämta barnet tidigare än avtalat eller att barnets morfar hämtar upp dem. Genom att ha enkel samtalsfunktion ut gör att ditt barn kan höra av sig till dig när helst den behöver. Det kan vara för att få tröst eller för att fråga om den får följa med en kompis hem efter aktiviteten.

När barnen blir lite större har de ofta lite andra behov och krav än de minsta barnen. De kan bli modeintresserade och utseendet har en stor betydelse. Det är dock viktigt att den fortsatt har basfunktionerna och hög kvalitet. Dessutom blir barnen intresserade av att hålla en mer avancerad kontakt med varandra och interagera på ett annat sätt. Klockorna för de lite äldre barnen tillgodoser just det och har ofta även spel inbyggda.

Topplista – De bästa GPS klockorna för barn 2022

Vi har tittat närmare på några av marknadens bästa Smartklockor för barn och jämfört deras funktioner. Det är många parametrar som avgör vilken klocka för barn som passar just dig och ditt barn bäst.

Det finns bra mobilklockor till barn som passar olika bra beroende på vad du söker, vi har samlat informationen om dessa och du kan själva hitta den som är bäst för er.

Abonnemang: För vissa är det viktigt att kunna koppla barnens smarta klocka till ett visst abonnemang. Välj då en klocka där du kan sätta i valfritt SIM-kort. Även om det går att använda valfritt abonnemang rekommenderar vissa tillverkare att du använder deras eget nät.

Kamera: Att kunna ta bilder är både kul och viktigt. Då kan barnet fota eller filma situationen som de befinner sig i och du kan hjälpa till att bedöma den. Att fota och dela sina upplevelser med sina vänner och dig är också uppskattat.

Antal kontakter: Hur många kontakter som går att lägga in är viktigt för att göra klockas lagom avancerad. Vissa har ett stort nätverk med mormor, morfar och vänner, då är det bra med möjlighet att lägga in flera än om nätverket är mindre.

Huvudkontakt: De kontakter som läggs in som huvudkontakter går det lättare att kontakta med en knapptryckning.

SOS-funktion: Med en bra SOS- funktionen på klockorna gör att barnet med en enda knapptryckning ringer huvudkontakterna en efter en tills någon svarar. Det gör att de enkelt kan komma i kontakt med en vuxen vid behov.

GPS: Med en väl fungerande GPS kan du som ansvarig för barnet alltid se var barnet befinner sig. Tänk på att GPSen aldrig fungerar bättre än va mobilnätet tillåter.

GPS- staket: Du kan ställa in ett område som barnet ska hålla sig inom, det kan vara den egna tomten, lekplatsen eller vägen till kompisen längre ner i området. Rör sig barnet utför det området får du en varning till telefon och kan kontrollera vad som sker.

Stegräknare: För vissa barn är det viktigt att du som vuxen kan hjälpa dem att aktivera sig fysiskt. En stegräknare är inte allt men det kan vara en kul hjälp på vägen till en aktivare livsstil.

Minne: Det inbyggda minnet i en smartwatch är inte jätteviktigt, den är inte gjord för att spara massor av information. Den information som samlas in i klockan skickas till appen där det lagras istället. För den som fotar massor och vill spara annan information hela tiden kan det vara intressant. Kontakta säljare om du vill ha informationen och den saknas här.

IP-klassning: Hur damm- och vattentät en pryl är mäts i IP-klassning. Den första siffran gäller damm och den andra vatten, desto högre siffra desto tätare är den. Alla klockorna i vårt test rekommenderas att du att a av vid bad och duschning, men de klarar en regnskur eller lättare vattenlekar.

Skolläge: Den här funktionen går så klart att använda vid andra tillfällen är när barnet är i skolan. Funktionen gör att klockar blir ljudlös och att ingen annan än huvudkontakterna kan kontakta barnet.

Batteritid: Alla smarta klockor för barn som vi har testat har generös batteritid. Det vanligaste är att du laddar dem på natten och de har minst två dygns batteritid. Skulle ni missa att lägga den på laddning en natt kommer den att fungera även nästa dag ändå.

Färg: Att kunna anpassa färgen efter humör och övrig klädsel är för vissa viktigt. Att barnet trivs och är bekväm med klockan är viktigt så att de vill bära den oavsett var de är och vad de gör.

1. SAFEKID XL17 – Bäst i test

Gå till butik

Safekid XL17 är en riktigt smart klocka, med design och funktioner som fungerar både för de större barnen och vuxna. Vi anser att detta vara den bästa GPS klockan 2022.

Denna klocka har: Kamera, GPS-staket, Stegräknare, Skolläge, SOS samtal.

Utöver dessa, relativt vanliga, funktioner som gör en smart watch till en välfungerande säkerhetsdetalj till barnen har denna flera funktioner som ger det lilla extra.  Exempel på funktioner XL17 erbjuder till skillnad från de övriga klockarna i tester är följande:

 • Varning för stillasittande

 • Sömnregistrering

 • Håller koll på puls och blodtryck

 • Högupplöst & tydlig display

Gå till butik
Färger: Svart, finns fler att köpa till
Abonnemang: Ej bunden
Antal kontakter: 15 st, kan även slå nummer.
Huvudkontakter: 3 st
Minne: N/A
IP-klassning: IP 67
Batteritid: 72h (standby)

2. Xplora 5 Play – Bäst för mindre barn

billigt apotek på nätet

Xplora 5 play är en riktigt bra smart klocka i premiumklassen som har alla de basfunktioner som behövs för att barnen ska kunna följas av föräldrarna och själva kunna kontakta föräldrarna.

Denna GPS klocka passar för de lite yngre barnen (upp till 6 år). Klockan är tillverkad i material av hög kvalitet för att klara stötar under de tuffaste lekarna, den är även vattenavstötande.

 • Kamera

 • Skolläge

 • SOS-samtal

 • GPS & GPS-staket

 • Stekräknare

billigt apotek på nätet
Färger: Svart, Blå, Rosa
Abonnemang: Explora (bunden)
Antal kontakter: Max 50 st
Huvudkontakter: 2 st
Minne: 4 GB
IP-klassning: IP 68
Batteritid: 72h (standby)

3. Cmee Play – Stilren GPS klocka

Gå till butik

Cmee Play är en riktigt stilren och snygg klocka i mellanprisskicktet. Du kan välja mellan flera färger på armbandet och du kan enkelt byta armband för att matcha övrig klädsel.

Den är förberedd för videosamtal med kontakter och du kan ställa in klasstid för att inte störa under lektioner. Skulle barnet i framtiden vilja ha klockan i andra eller olika färger går det att byta ut skalet/armbandet till flera olika färger!

 • Kamera

 • Skolläge

 • SOS-samtal

 • GPS & GPS-staket

 • Stegräknare

Gå till butik
Färger: Svart, Blå. Rosa, Röd och Vit
Abonnemang: Ej bunden
Antal kontakter: Max 30 st
Huvudkontakter: Saknas
Minne: 4 MB
IP-klassning: IP 67
Batteritid: 72h (standby)

4. SAFEKID SAFE23 – Billig GPS klocka

Gå till butik

Safe23 är ett bra lågprisalternativ för den som vill testa om en smart klocka passar dig och ditt barn men samtidigt komma undan lite billigare.

Safekid marknadsför denna produkt som “Barnets första mobiltelefon”. Detta eftersom den har alla de funktioner som kan önskas för att säkert kunna hålla kontakten med de barn från 4 års ålder.

Med det sagt så finns risken för att ditt barn om ett par år “växer ur” klockan, då den saknar vissa funktioner som ditt barn kanske kommer vilja ha i framtiden.

 • Kamera

 • Skolläge

 • SOS-samtal

 • GPS & GPS-staket

 • Stegräknare

Gå till butik
Färger: Flera, även tvåfärgade
Abonnemang: Ej bunden
Antal kontakter: Max 15 st
Huvudkontakter: 3 st
Minne: N/A
IP-klassning: IP 67
Batteritid: 24-48h (standby)

5. NOVA 4G – Bra premiumalternativ

Gå till butik

Safekid Nova är en av de lite dyrare smart watches i vårt test, men den är väl värd att titta närmare på om ekonomin finns. Du kan köpa till riktigt snygga flerfärgade armband i både blått och rosa.

Det går att skriva egna SMS och spela in röstmeddelanden att skicka till kontakterna som är inlagda i klockan. Du kan även ladda ner: Google translate, Kalender, Whats app, Kalkylator, Flash cards, Mattespel.

Denna klockas batteri håller även i 48h vid normal användning vilket är längre än övriga klockor i detta test.

 • Kamera

 • Skolläge

 • SOS-samtal

 • GPS & GPS-staket

 • Stegräknare

Gå till butik
Färger: Svart, finns fler att köpa till
Abonnemang: Ej bunden
Antal kontakter: 15 st, kan även slå nummer.
Huvudkontakter: 3 st
Minne: N/A
IP-klassning: IP 67
Batteritid: 48h (normal användning)

Frågor och svar om GPS klockor

Vilken GPS-klocka är bäst?

SF safekid XL17 är den Smartwatch med GPS som har flest funktioner och har en bra kvalité och pris. Men det betyder inte att den är bäst för just dig, alla har olika önskemål på funktioner och prioriteringar. Jämför de klockor som vi har i detta test då de alla är riktigt bra, men har lite olika kvaliteter.

Hur fungerar GPS-klocka för barn?

En barnklocka med GPS låter dig som huvudanvändare att via en app se var barnet befinner sig. Du kan även ringa och prata med ditt barn och barnet kan ringa dig och andra förutvalda kontakter. Vissa har även SMS och ljudmeddelandefunktion.

Vilket abonnemang används till GPS-klocka?

Vissa har egna abonnemang kopplade till sig och andra tillåter att du använder vanliga abonnemang som Telia, Tele2 eller Halebop. Se till att det abonnemang ni väljer har bra täckning där ni ofta rör sig för att GPSen ska fungera optimalt.

Hur mycket surf drar en GPS klocka?

Ofta klarar en Smartwatch sig med 0,5Gb/månad. Den är passiv när den inte används för samtal och SMS och skärmen är liten vilket gör att det inte går åt så mycket surf. De mer avancerade klockorna med fler funktioner och spel kan det gå åt lite mer surf beroende på hur mycket den används.