Jämför bäst hälsokontroll via blodprov online2020-03-26T11:50:59+02:00

Bäst hälsokontroll online via blodprov

Hälsaonline.se listar och recenserar de bästa hälsokontrollerna online 2020. Vi skriver guider för hur det går till samt hur du gör för att komma igång hos varje enskild aktör. Priserna på denna sida avser baspaketen – varje aktör erbjuder flera olika unika paket på sin hemsida, utöver de mer omfattande hälsokontrollerna erbjuder aktörerna på denna sida även specifika hälsotest så som:

 • Blodprov för näringsbrist (Extra populärt bland Veganer & vegetarianer)
 • Blodprov vitaminer & mineraler (Exempelvis Järn, D-vitamin, Selen & Magnesium)
 • Blodprov hormoner (Exempelvis Kortisol, Progesteron, Östrogen & Testosteron)

Navigeringsmeny:

Bästa hälsokontroll online Mars 2020

läkarbesök i mobilen
 • Upp till 43 hälsomarkörer

 • Undersöker 8 hälsoområden

 • 140+ provtagningsställen
 • Personlig läkarkommentar
BESÖK HEMSIDA

Varför hälsokontroll via blodprov online?

Den främsta anledningen till att göra en hälsokontroll är att du kan få kontroll på din egen hälsa och påverka den innan vissa sjukdomar bryter ut. Nu har du chansen att påverka din kropp positivt innan du ens behöver sjukvårdsinsatser.

Blodprov via vårdcentral vs hälsokontroll online

Via en privat hälsokontroll, som till exempel Werlabs erbjuder, kan du betala själv och testa din kropp i förebyggande syfte. Det vill säga att du kontrollerar din hälsa innan du har fått en sjukdom eller obalans i din kropp. En vårdcentral söker du upp när du mår dåligt eller när du redan har en sjukdom och då betalar samhället till stor del för din vård.

Via en vårdcentral, alltså primärvården, får du inte själv välja vad för typ av blodprov som ska tas istället är det  läkaren som bestämmer detta. När du gör en hälsokontroll via nätet kan du själv välja exakt vilka prover som du vill analysera. Vidare är du tvungen att ha ett möte med en läkare före och efter att blodprovet utförts, något du slipper via blodprov online. Beställer du ett blodprov online behöver du endast ta dig till provtagningsstället för att utföra själva blodprovet, sedan får du svar och läkarkommentarer direkt i tjänsten.

Sammanfattningsvis, det är att rekommendera att vända sig direkt till en vårdcentral om du upplever specifika problem eller besvär som behöver utvärderas av läkare innan några prover görs. Om du vill kolla upp dina värden i förebyggande syfte eller har en misstanke om att du exempelvis har en brist på ett specifikt näringsämne är en digital hälsokontroll ett bra alternativ då det erbjuder en flexibelt och tidsbesparande lösning.

Ta blodprov när det passar dig

Du kan välja mellan att gå till en drop in mottagning eller boka tid på en mottagning. De flesta leverantörer av hälsokontroller har samarbete med båda typerna av kliniker och i större städer finns ofta båda typerna representerade. Med dessa tjänster slipper du även kravet att först träffa en läkare, något som kan ta tid bara det, och undviker då även risken att läkaren nekar dig ett blodprov. Med andra ord erbjuds du av dessa onlinetjänster blodprov på dina villkor när det passar dig.

Vanliga anledningar till att folk tar blodprov online

 • För att få proaktiva tips och håll koll på sina värden: Många värden går att jämföra med normalvärden som innebär ett genomsnitt för befolkningen. Men det är också viktigt att förstå att dina värden är individuella och att du kan följa dina egna trender och få dina egna individuella värden.
 • Blodprov vid misstänkt vitamin- eller mineralbrist: Ett blodprov visar direkt dina värden för vitamin- och mineraler. Detta kan lätt jämföras med referensvärden för att se hur du ligger till. Vidare visar blodprovet indikationer vid eventuellt på pågående metabola sjukdomar eller förhöjd risk för framtida hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes.
 • Blodprov vid sömnsvårigheter: En anledning till att göra ett blodprov kan vara på grund av sömnsvårigheter. Du kanske har gjort allt du kan för att förbättra din sömn som att motionera, lägga dig samma tid varje kväll, undvika mobil och dator på kvällen, testat ett tyngdtäcke, prövat diverse typer av kosttillskott utan framgång. Då kan det eventuellt vara så att det finns bakomliggande orsaker som hindrar dig från att få den sömn du behöver, något som skulle kunna utredas med hjälp av ett blodprov som kontrollerar dina värden.
 • Blodprov vid ärftlig sjukdom: Du kommer få bättre kontroll på din hälsa genom kontinuerliga blodprov. Du kan genomföra kost- och livsstilsförändringar för att påverka din hälsa och se resultatet.

Jämför hälsokontroll & hälsotest via blodprov online

Ett utmärkt sätt för att hitta den bästa hälsokontrollen för just dig och dina behov är genom att jämföra olika hälsokontroller. Det finns många goda skäl till att jämföra de populäraste kontrollerna, till exempel för att hitta det mest prisvärda alternativet för dig. Olika aktörer erbjuder olika typer av hälsokontroller till olika pris och beroende på vad just du är ute efter kan du hitta ett passande alternativ.

Denna jämförelse utgår från en större hälsokontroll med minimum 30 hälsomarkörer inkluderat. Alla aktörer som vi recenserar erbjuder ett bra utbud av olika hälsotest för att kontrollera hur din livsstil och kost påverkar dig och dina värden. Vi hjälper dig att hitta den bästa för dig med våra recensioner av olika aktörer på marknaden.

Förstaplats

Läkarbesök i mobilen
 • Rabattkod: Ingen just nu

 • Upp till 43 hälsomarkörer

 • Totalt 8 hälsoområden

 • 140+ provtagningsställen
 • Personlig läkarkommentar

Besök hemsida

Andraplats

 • Rabattkod: Testa15 (15% rabatt)

 • Analyserar 38 mätvärden
 • Anpassade för båda kön
 • Snabba svar på testerna
 • Personlig läkarkommentar
BESÖK HEMSIDA

Tredjeplats

 • Rabattkod: Ingen just nu

 • Upp till 35 st blodmarkörer
 • Kartlägg dina hälsovärden
 • Personlig läkarkommentar
 • Snabba svar på testerna
BESÖK HEMSIDA

Fjärdeplats

 • Rabattkod: Ingen just nu

 • Upp till 43 hälsomarkörer

 • Totalt 8 hälsoområden

 • 140+ provtagningsställen
 • Personlig läkarkommentar

BESÖK HEMSIDA

Recension kommer

Hälsokontroll via blodprov: Steg för steg

Det finns idag möjlighet att göra hälsotester via blodprov online och få sina svar digitalt. Så hur går detta till? Det du behöver göra är att beställa ett hälsotest online, gå därefter till närmsta labb och ta de blodprov efterfrågas. Denna prover skickas sedan på blodanalys varav resultaten presenteras online i en portal.

Det går att välja mellan flera olika paket beroende på vilka hälsotest du vill göra, dessa varierar i utformning beroende på ålder, kön samt önskat hälsoområde.

Vanligtvis har de anslutna provtagningslabben drop-in tider vilket betyder att du kan ta blodprovet när det passar dig. Detta är därmed ett enkelt och snabbt sätt att få koll på sina blodvärden då du kan välja vilka blodprov som ska genomföras samt när de ska ske

Olika aktörer på marknaden erbjuder olika typer av hälsokontrollspaket och de kan variera en del gällande innehåll och vilka hälsomarkörer som undersöks.

Det är vanligt med någon typ av standardpaket som kontrollerar det allra mest nödvändiga för att få en överblick över den allmänhälsa, det finns också speciella paket för exempelvis: äldre personer, yngre personer, indrottare, kvinnor och män.

Du får alltid möjligheten att läsa på om vilka prov som ett paket utgörs av innan du beställer det. Köper du ett paket erbjuds du alltså en mer omfattande analys av din hälsa till skillnad om du beställer test av enstaka hälsomarkörer. Du får även specifika tips på förändringar av livsstil eller kost om detta skulle vara aktuellt.

Går du istället till vårdcentralen kommer du inte själv kunna välja vilka tester du vill göra, inte heller kommer generella tester tas för att undersöka hur du kan stärka din hälsa. De tester som tas av läkare på vårdcentraler sker oftast till följd av att man misstänker specifika sjukdomar. Vidare kommer det troligtvis ta mycket längre tid att få till ett blodprov än om du använder någon av tjänsterna hos de aktörer som vi skriver om.

Vi kommer till höger att beskriva de tre steg som den här typen av hälsokontroll vanligtvis består utav.

Vem erbjuder bäst hälsokontroll online?

För att sammanställa vår topplista över de fyra aktörer som vi anser vara bäst när det kommer till hälsokontroller och hälsotest online har vi undersökt varje aktör ur ett helhetsperspektiv, detta inkluderar utvärdering av: Pris, användarvänlighet, svarstid och kundtjänst. Men hur skiljer sig dessa mot varandra? Nedan jämför de olika aktörerna med varandra och visar hur vi resonerade när vi utformade vår topplista. Är du intresserad av fullständiga recensioner så hittar du dessa här:

Werlabs eller Svensk provtagning

Werlabs grundades 2013 för och har därför ett visst försprång i jämförelse med Svensk provtagning som grundades 2018. Svensk provtagning har dock i hög grad börjat konkurrera med Werlabs och erbjuder idag i mångt och mycket en tjänst som är minst lika bra som Werlabs. Det finns några få skillnader som gör att vi rekommenderar Werlabs framför Svensk provtagning, detta grundar sig i:

 • Svenskprovtagning erbjuder till skillnad från Werlabs endast paketlösningar inte enstaka analyser av hälsomarkörer.
 • Svensk provtagning har något färre provtagningsställen

Werlabs samarbetar med: Aleris Medilab, Unilab och Karolinska Universitetslaboratoriet. Svensk provtagning å andra sidan samarbetar med: SYNLAB Medilab, Encia, Karolinska Universitetslaboratoriet och Unilabs.

Sammanfattningsvis så skiljer sig dessa tjänster inte allt för mycket i varken pris eller antal provanställningen. Du kan därför som kund känna dig trygg i att välja den aktör vars provtagningsställe är närmast där du befinner dig.

Svensk provtagning eller Medisera

Medisera ägs och drivs utav Medisera Health AB som registrerades 2017 och tjänsten gick live februari 2018 samma år som Svensk provtagning. Dessa två tjänster liknar varandra i mångt och mycket och fungerar på samma sätt. Nedan är några skillnader som är värt att ha i åtanke när du väljer vilken aktör som du ska beställa ditt blodprov från.

 • Medisera är aningen billigare när det kommer till paketpriser
 • Svensk Provtagning har fler provtagningsställen detsamma gäller för Werlabs

Medisera kan därmed vara det bästa alternativet för den som vill ha en så billig undersökning som möjligt speciellt för den som bor i en storstad. Om det är för långt till närmsta provtagningsställe anslutet till Medisera så rekommenderar vi att du instället tittar på Werlabs eller Svensk Provtagning.

Welabs eller Medisera

Hur står sig Medisera mot Werlabs i en jämförelse? Medisera är det lite mindre bolaget som på senare tid börjat konkurrera med Werlabs, deras undersökningar är billigare än Werlabs men utbudet är aningen snålare. När det kommer till antal provtagningsställen vinner Werlabs och det samma gäller för antalet hälsomarkörer som ingår i de olika paketen.

Det är några specifika tester där Werlabs erbjuder mer omfattande analyser:

 • Baspaket med 43 hälsomarkörer i jämförelse med Mediseras 35
 • Sköldkörteltest (Inkluderar till skillnad från Medisera: TRAK samt TPO-ak)
 • Njurtest (Inkluderar till skillnad från Medisera: Krea, Klorid, Fosfat)
 • Vitaminer och mineraltest (Inkluderar till skillnad från Medisera: Folat, Ferritin, Transferrin Järnmättnad)

Med detta sagt är dock Medisera en mycket bra tjänst och de har många nöjda kunder. Om du är ute efter ett billigare test och inte har allt för långt ett provtagningsställe anslutet till Mediseras så är denna tjänst ett bra alternativ. Är du ute efter att få så grundlig undersökning som möjligt och ej bor i en storstad så skulle vi rekommendera Werlabs.

Werlabs eller Blodkollen

Generellt sätt så vinner Werlabs i denna jämförelse när det kommer till antal tester och paket, antal hälsomarkörer, flest provtagningsställen och pris per hälsomarkör. Werlabs är det lite större företaget med lite fler tester och lite fler provtagningsstället men med lite dyrare pris.

Det är några specifika tester där Werlabs erbjuder mer omfattande analyser än Blodkollen:

 • Baspaketet undersöker 43 hälsomarkörer jämfört med Blodkollens 32
 • Njurtest: Werlabs inkluderar till skillnad från Blodkollen: Krea, Klorid, Fosfat, Cystatin, CeGFR(CysC), Albumin
 • Vitaminer och mineraltest: Werlabs inkluderar till skillnad från Blodkollen: B12, Ferritin, Transferrin Järnmättnad

Dock är Blodkollen aningen billigare och erbjuder en likvärdig tjänst när det kommer till själva analysen – så om ditt närmsta provtagningsställe är via Blodkollen så är dessa absolut ett värdigt alternativ

De mest populära hälsotesterna

Hormontest

Det erbjuds speciella paket som är framtagna för att analysera nivåer av olika hormoner i blodet, exempel på denna typ av test är: sköldkörteltest, kortisoltest, östrogen- och testosterontest samt kontroll av progesteron. Det finns många anledningar till varför det kan vara bra att hålla en extra koll på sina hormoner. Vid exempelvis klimakteriet påverkas kvinnors Östrogen och har du en obalans i sköldkörteln kan det leda till onormala nivåer av stresshormon i blodet.

Näring och Vitamintest

Som de flesta vet så är det viktigt att vi får i oss en allsidig kost, näringen vi får i oss påverkar vår hälsa. En näringsbrist i form av brist på vitaminer eller mineraler kan leda till exempel trötthet och depression. Att dubbelkolla att man får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler är därmed ett steg mot ett mer hälsosamt liv. Här erbjuds flera olika typer tester där du kan ta enskilda blodprov för enskilda näringsämnen eller beställa paket som ger dig en överblick. Dessa tester är mycket uppskattade av veganer och vegetarianer som riskerar att missa vissa typer av näringsämnen som vanligtvis tillgodoses från animaliska produkter.

Kropp och organ

När det kommer till kroppen och organ så finns en mängd olika tester hos våra aktörer,  exempelvis: Njurtest, prostatatest, hjärt och kärltest, kortisoltest, blodsockertest och ledvärkstest. Hur dina organ mår kan bero på många olika saker så som: arv (dna), matvanor, alkoholvanor med mera, det är därför viktigt att hålla koll på organ som man misstänker ligger i riskzonen. Tack vare dessa kontroller kan du nu ta reda på hur organen mår samt få information om rekommenderade livsstilsförändringar som kan gynna din kropp och dina organ.

Fertilitetstest och hälsotest för gravida

Om du planerar att bli gravid framöver eller bara vill veta hur din kropp fungerar så erbjuds idag fertilitetstest online via blodprov. Det finns en mängd olika faktorer som kan påverka din fertilitet och därför kan en noggrann kontroll visa och förvarna om det skulle vara något som påverkar din fertilitet negativt. Det erbjuds även ett flertal olika graviditetstest hos aktörerna på denna sida.

Allergitest

Ett annat populärt test är allergitester, dessa kan du beställa om du skulle misstänka att du har någon typ av allergi. Det finns ett flertal olika allergitester för exempelvis pälsdjur, kost och pollen som kontrolleras via blodprovet. Detta är ett snabbt och enkelt sätt att kontrollera om du skulle ha någon typ av allergi.

Faktum är att så mycket som 30% av Svenskar lider av pollenallergi, även om omfattningen kan variera från person till person. Kanske förväxlar år ut och år in du pollenallergi med regelbunden snuva, då kan det vara bra att dubbelkolla detta med ett blodprov.

Näringstest för vegan & vegetarian

För personer som äter vegetarisk eller vegansk kost är det en bra ide att kontrollera så att du får i dig alla näringsämnen som kroppen behöver. Näringstesterna som dessa aktörer erbjuder är mycket populära och är speciellt anpassade för veganer och vegetarianer.
Om man ej äter animaliska produkter finns det nämligen ett flertal näringsämnen som behöver kompletteras i form av kosttillskott exempel på detta är vitamin B12.

FAQ – Vanliga frågor och svar om blodprov online

Varför ska jag ta blodprov på fastande mage?2020-02-26T14:31:38+02:00

Flera tester kan störas av att kroppen arbetar med maten i magen. Ett tydligt exempel är blodsockret som kan ha väldigt olika värden beroende på vad du har ätit. För att kunna få jämförbara värden ska man alltid ta blodprover på fastande mage och de flesta rekommenderar 12h. Detta innebär att det är lättast att ta blodprovet på morgonen innan frukosten.

Hur lång tid är svarstiden för blodprov?2020-02-26T14:31:42+02:00

Vissa svar kan du få redan efter någon timme medan andra svar kan ta ett par dagar. Läkaren kommenterar först dina resultat efter att alla provsvar har kommit in.

Kan jag ta ett blodprov hemma själv?2020-02-26T14:31:48+02:00

Dessa blodprov kan du inte ta hemma själv eftersom de kräver lite större mängd blod än vad en lancett kan ge. Därför kräver dessa blodprover att utbildad vårdpersonal utför dem på en mottagning. Vissa sjukdomar går att testa via urinen eller på andra sätt och då kan man göra det via ett självtest.

Vad är referensvärden på mitt resultat?2020-02-26T14:31:53+02:00

Referensvärden är genomsnittliga värden för friska personer. Notera att i enstaka fall behöver det inte betyda att det är dåligt att ligga utanför dem. Det är därför en läkare kommenterar på alla värden individuellt.

Varför inte bara gå till vårdcentralen?2020-02-26T14:31:57+02:00

Via en privat hälsokontroll, kan du betala själv och testa din kropp i förebyggande syfte. Det vill säga att du kontrollerar din hälsa innan du har fått en sjukdom eller obalans i din kropp. En vårdcentral söker du upp när du mår dåligt eller när du redan har en sjukdom och då betalar samhället till stor del för din vård.

Var finns det en mottagning för att lämna prov till hälsokontrollen?2020-02-26T14:32:01+02:00

Alla leverantörer erbjuder flera olika mottagningsställen för att lämna blodprov runtom i landet. Det bästa är att besöka de olika leverantörernas hemsida för att se om din stad finns med. De skiljer mellan de som man ska boka tid för provtagning och de som har drop-in tider.

Vad är en hälsomarkör/markör?2020-02-26T14:32:06+02:00

Man vet att vissa substanser minskar eller ökar i kroppen vid vissa sjukdomar. Dessa kan man mäta vid ett blodprov och sedan jämföra med ett normalt värde. Dessa kallas markörer eller hälsomarkörer. Ett exempel är PSA som är hälsomarkör för prostatacancer.

Vad är en hälsokontroll via blodprov?2020-02-26T14:32:11+02:00

En hälsokontroll via blodprov innebär att du analyserar blodet i din kropp och ser om du har en ökat risk för att utveckla någon sjukdom. Det finns chans att du kan motverka denna utveckling innan sjukdomen bryter ut. Det finns många livsstilssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar och typ 2 diabetes som man kan förebygga genom en hälsokontroll.

Bäst hälsokontroll via blodprov online