10 beprövade huskurer mot halsont & torr hals

De flesta av oss har någon gång haft halsont eller torr hals och vet vilka mediciner som hjälper och vilka som inte gör det. Det kan dock vara bra om vi försöker bekämpa besvären på ett naturligt sätt först innan vi börjar använda läkemedel.

10 huskurer mot torr hals & halsont

Lyckligtvis finns det en rad kända och beprövade huskurer som effektivt kan lindra både halsont och torr hals. I den här artikeln ska vi gå igenom några av de främsta som alla innehåller billiga och enkla ingredienser som du förmodligen redan har i ditt kök eller kylskåp.

1. Honung

Honung är en av de vanligaste huskurerna vid halsont och torr hals. På grund av sina antibakteriella egenskaper har honungen länge använts som ett naturläkemedel. Den rekommenderas dessutom av doktorerna själva för att lindra olika förkylningsbesvär på naturlig väg.

Förutom att minska svullnad och irritation i halsen kan honungen göra att de drabbade vävnaderna läker snabbare.

Det går utmärkt att äta honungen som den är, men du kan också göra eget honungste. Du behöver bara koka upp varmt vatten och addera honung och citron efter smak. Det går också bra att addera honung i kallt vatten.

2. Pepparmynta

Pepparmynta har många antiinflammatoriska och antibakteriella kvaliteter som hjälper kroppen att bekämpa bakterier. Mentolen hjälper bland annat till att avlägsna sekret samtidigt som den gör det lättare att andas. Eftersom den är lätt bedövande verkar den dessutom lugnande och smärtlindrande för halsen.

Testa att dricka te på pepparmynta för att motverka halsont. Du kan även använda kompresser med eterisk olja, men kom ihåg att eteriska oljor absorberas bäst när de blandas med oliv-, kokos- eller mandelolja.

3. Kamomill 

Kamomill är en av de äldsta örterna som mänskligheten känner till. Denna ört är känd för sina lugnande och antiinflammatoriska egenskaper som kan komma väl till hand vid både halsont och andra förkylningssymptom.

Intag av kamomill, exempelvis i form av te, stimulerar dessutom immunförsvaret att bekämpa infektioner, vilket kan minska svullnad och rodnad. Utöver det har kamomill en kramplösande effekt som kan lindra hosta, något som vara mycket besvärande särskilt nattetid.

4. Gurkmeja

Gurkmeja är en ingefärsväxt som har använts i tusentals år, framför allt i Indien och Kina. Dess aktiva ämne kurkumin är bland annat känt för sina antiseptiska, antiinflammatoriska, slemlösande och svampdödande egenskaper.

Allt detta i kombination med gurkmejans övriga näringsinnehåll gör den idealisk för att lindra både halsont, hosta och torr hals. För att koka te på gurkmeja behöver du bara kokande vatten, en halv tesked gurkmeja och sötning efter smak.

5. Citron

Citron är en viktig källa till C-vitamin och en klassisk huskur i kampen mot halsont. De kan dels verka smärtlindrande, men också lösa upp slem som irriterar halsen. Utöver det kan citron ge immunförsvaret en riktig boost för att bekämpa infektionen mer effektivt.

Du kan äta citronen som den är eller i kombination med honung för att få en ännu bättre effekt (och minska syrligheten).

citron te huskur mot halsont

6. Ingefära 

Denna unika rot har länge använts i folkmedicin, framför allt för att behandla illamående, men också för att bekämpa inflammation i kroppen.

Ingefära har mängder av hälsofördelar. Förutom att stärka immunförsvaret kan den verka smärtlindrande vid halsont. Den innehåller dessutom bioaktiva föreningar som har antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan minska risken att dra på sig en infektion i första taget.

För att göra ingefärste behöver du bara koka upp vatten och hackad eller riven ingefära. Låt stå någon minut och låt sedan svalna i ytterligare 20–30 minuter. Addera gärna lite honung och citron efter smak.

7. Kryddnejlikor

Många förknippar kryddnejlikan med julen, men i Asien har kryddan faktiskt mest använts för sina medicinska egenskaper. Den har nämligen både antiseptiska och antiinflammatoriska egenskaper.

Kryddan innehåller dessutom eugenol som bidrar till dess karakteristiska smak och doft. Detta ämne är bland annat lokalbedövande och har faktiskt använts av tandläkare vid provisoriska lagningar av tänder.

Tugga på några kryddnejlikor eller blanda dem med varmt vatten. Du kan även addera dem i ditt favoritte för en extra julig smak.

8. Ångandning

Varm vattenånga från ett kokande kärl ger den snabbaste lindringen vid influensa och ont i halsen. När du andas in ångan slappnar nämligen stämbanden av och blodflödet till näsa och hals ökar, vilket underlättar andningen.

Koka upp vatten och häll det i en skål. Luta dig över skålen för att andas in den stigande ångan, gärna med en handduk över huvudet. Addera gärna lite pepparmyntsolja för extra effekt.

9. Gurgling med salt

Halsont beror främst på inflammation och svullnad i slemhinnan. Salt är känt för att dra ut vatten från cellerna och på så sätt krymper dem, vilket gör att smärtan reduceras. Dessutom sköljer saltvattnet bort sekret från halsen och underlättar andningen.

Blanda ½ tsk salt i ett glas med varmvatten tills saltet löst upp sig. Gurgla med blandningen högst 3 gånger om dagen.

10. Hemmagjorda halstabletter 

Visste du att du kan göra egna halstabletter av örter och honung hemma? Det är ett bra sätt att få bra lindring vid halsont samtidigt som du vet exakt vad halstabletterna innehåller.

Du behöver bara:

  • ½ glas vatten
  • ½ dl socker
  • 1 msk honung
  • 2 msk citronsaft
  • ½ tsk ingefära
  • ½ tsk kryddnejlika (kanel, vanilj)
  • Florsocker för förvaring

Lägg alla ingredienser förutom florsockret i en kastrull. Koka upp på hög värme och låt sjuda på lägsta värme i cirka 20 minuter tills blandningen tjocknar. Klicka smeten med en sked på ett bakplåtspapper. När halstabletterna svalnat och stelnat rullar du dem i florsocker och förvarar i en burk. Svårare än så är det inte.