Kry.se omdöme & recension

Kry omdöme recension

Kry lanserades 2015 som en digital plattform och vårdapp  (Till Iphone / Android) där man kan träffa läkare och få rådgivning om vård direkt och dygnet runt i mobilen eller genom surfplattan. 

Sedan starten har Kry genomfört över 2 miljoner patientmöten och är idag Europas största digitala rådgivare. Men hur bra är då Kry och hur ställer sig just denna aktörens vårdapp mot de andra? I våra undersökningar får Kry ett genomgående mycket gott betyg, men i vår sammanställning bäst läkare online för läkarbesök i mobilen tog Kry ändå bara andraplatsen. Även om Kry enbart tog förstaplatsen så utmärker sig kry genom högst patientnöjdhet av alla vårdappar. Därför rekommenderar vi ändå Kry starkt. 

Idag har Kry mer än 1300 personer anställda som vårdpersonal och har dessutom över 400 medarbetare som övrig personal. Förutom hjälp digitalt i sin app har Kry även fysiska vårdcentraler där man kan få vård på plats och även bli vaccinerad. Hittills har Kry sex egna vårdcentraler i fyra av landets städer: Stockholm, Nyköping, Malmö och Lund. 

Kry är alltså störst i både Sverige och i Europa. Var säker på att Kry kommer att hitta på alla möjliga sätt att expandera och utveckla sin verksamhet. Men vad är då orsaken till succén, till att Kry expanderade så stort och snabbt? Främsta orsaken, eller i vilket fall en stor del av hemligheten bakom succé, är nog att Kry var först ut på den svenska marknaden med digital sjukvårdsrådgivning genom en app och att de därför lyckats ta den största delen av marknaden.

Appstore
Android
Kry omdöme recension

Vad erbjuder Kry?

Genom Krys vårdapp har du möjlighet att få hjälp med alla upptänkliga problem och symptom. Du får träffa läkare, psykologer eller sjuksköterskor, alltefter vad du behöver hjälp med. Du får även möjligheten att välja språk. Kry erbjuder dig möjligheten att välja det språk just du behöver hjälp på. Just nu erbjuder Kry vårdmöten genom appen på 25 olika språk. Du kan därför känna dig trygg med att du kommer att bli förstådd och behöver inte oroa dig för missförstånd om du känner dig tryggare med att tala just ett av de språken än svenska.

Kry – Läkare online

Om du är yngre än 18 år måste en förälder vara med och legitimera sig och boka mötet åt dig. Är du förälder som söker vård för ett barn behöver barnet vara med dig i mötet.  

Du får alltid den hjälp just du behöver. Många symptom kan behandlas direkt genom videosamtalet i appen. Om du behöver mediciner skriver de ut recept utifrån dina behov. De kan även utfärda intyg eller remittera dig vidare till en egen vårdcentral eller annan  vård. 

Även vårdcentralerna utgår från Krys app där man loggar in sig först för att kunna berätta vad man söker vård för. Även om din intention är att söka upp en av deras fysiska vårdcentraler måste man alltid börja med att boka och genomföra ett videosamtal för att se om du behöver krys vård eller om vårdcentralen kan hjälpa dig med just ditt ärende. 

Alla Krys vårdcentraler kan hjälpa dig med  med både lättare akuta åkommor och kroniska sjukdomar inklusive:

 •  Halsinfektion, öroninflammation, ögoninflammation
 •  Urinvägsinfektion, sårskador, allergi, utslag
 • Högt blodtryck, diabetes, astma, KOL
 •  Vaccinationer, frågor om vaccin mot covid-19

Kry – Psykolog online

Förutom vanliga åkommor som skada, värk, illamående och så vidare kan Kry hjälpa dig med bland annat psykiska besvär:

 • Kry – Psykolog online: Hos Kry kan du träffa en psykolog där du kan få hjälp med sådant som ångest, paniksyndrom och tvångssyndrom. Om du mår dåligt och inte kan hantera dina känslor eller tankar är Kry ett bra ställe att börja där du kan 
 •  Psykiatri online: Hos Kry kan du få hjälp med psykiatriska besvär. Du kan exempelvis få råd och hjälp med ett barn som har ADHD eller om du har psykiska sjukdomar som bipolär sjukdom eller kronisk depression
 • Astma och allergi: Du kan få hjälp med recept för astma mediciner och hjälp med att lindra allergier.  
kry recension omdöme
 • Läkare & psykologer

 • Prata med barnmorska

 • Öppet 24/7 varje dag

 • Appbetyg: 4.7 av 5

Hur fungerar det att ta ut recept hos Kry? Hos Kry kan du beställa både intyg och få hjälp med receptbelagd medicin. Förnya medicin är enkelt. Men för att få ett nytt recept utskrivet så måste du i de flesta fall ha ett recept sedan tidigare som du har fått efter ett läkarbesök.  Så här kan du förnya recept hos Kry: 

 • Direkt i appen: Många recept kan du själv förnya direkt i appen – klicka på ”receptförnyelse”, sen är det bara att hämta ut receptet på valfritt apotek.
 • Efter videomöte: Vissa recept förnyas ebart efter ett videomöte med en läkare. 
 • På Krys vårdcentraler Ett fysiskt vårdbesök på någon av Krys vårdcentraler krävs om man exempelvis behöver förnya narkotikaklassade läkemedel. 

Kry kan utfärda dessa intyg via digitala vårdmöten:

 • vab-intyg för barn 0–12 år
 • sjukintyg vid vissa sjukdomar
 • intyg vid inställd resa eller tävling.

Andra intyg kan Kry endast utfärda via fysiska vårdmöten:

 • förstadagsintyg (sjukintyg från första dagen)
 • Retroaktiva intyg, t.ex. sjukintyg i efterhand
 • vab-intyg för barn över 12 år
 • reseintyg utfärdas på vissa vårdcentraler
 • läkarintyg gällande körkort utfärdas på vissa vårdcentraler.

Kry Vårdcentral Sickla

Kry Vårdcentral Sickla är en vårdcentral för hela familjen som du finner på Smedjegatan 18 i hälsohuset Curanten.

Kry Vårdcentral Gallerian

Vårdcentralen i Gallerian i Stockholm har öppet på kvällar, helger och helgdagar. Här får du träffa läkare, distriktssköterska eller sjuksköterska.

Kry Vårdcentral Sibyllegatan

Vårdcentralen på Sibyllegatan 28 i Stockholm beskrivs som den lilla vårdcentralen nära dig. Här finner du läkare, distriktssköterskor och sjuksköterskor.

Kry Vårdcentral Nyköping

Krys vårdcentral i Nyköping hittar du vid Stora torget nära Centralstationen. Adressen är Västra Trädgårdsgatan 4. Här kan du träffa läkare, distriktssköterska eller sjuksköterska.

Kry Malmö

Kry Malmö är en filial till vår vårdcentral i Lund. Här på Stortorget 3 kan du böka möten med läkare, distriktssköterska, sjuksköterska, fysioterapeut eller en dietist.

Kry Vårdcentral Lund

Mitt i forskningsparken Medicon Village, Scheelevägen 4 kan du få träffa läkare, distriktssköterska, sjuksköterska, fysioterapeut eller en dietist.

Kry pris – Vad kostar Kry?

När du gör ett besök med hjälp av vårdappen där du kan få träffa antingen en sjuksköterska, läkare eller psykolog så kostar lika mycket som ett besök på en vanlig vårdcentral skulle kosta  i just din region. Detta innebär att ett möte i Stockholmstrakten i nuläget kostar 100 kronor för ett möte med en sjuksköterska eller psykolog. En träff med en läkare kostar 200 kronor. Om du är under 18 år eller 85 år gammal eller äldre så kostar inte mötet i appen någonting alls. Om du vill veta exakt vad Kry kostar just för dig så kan du själv ta reda på det genom att gå in på Krys hemsida eller titta i appen och där välja den ”region” där du är bokförd. 

Fördelen med vårdappen och med Krys egna vårdcentraler är att du inte behöver betala dubbelt om du blir rekommenderad till en vårdcentral. Om du får hjälp först och sedan blir hänvisad till en av krys vårdcentraler betalar du ändå bara för ett (1) möte. Om du däremot inte bor i en av Krys städer där de har vårdcentral måste du betala för mötet i appen och mötet på en vårdcentral eller dit du nu blir hänvisad till separat. Om du kan gå till en av krys egna vårdcentraler blir det alltså billigare.

Kry: Steg för steg

1. Ladda ner appen

För att få tillgång till Kry och deras tjänster är det första du måste göra att ladda ner Krys app till antingen iOS på Appstore eller till Android genom Google Play beroende på vilket operativsystem som din mobil eller surfplatta använder. 

2. Legitimera dig med BankID

När du har laddat ner din app till antingen din mobil eller surfplatta och gett appen tillgång till de funktioner som den behöver, så behöver du använda ditt BankID för att legitimera dig. Så om du inte redan har BankID på din mobil är ditt hög tid att skaffa det nu. 

3. Boka samtal och bli uppringd

När du har legitimerat dig med ditt BankID  får du beskriva vad du söker för vård och boka möte. Därefter får du välja första lediga tid eller en tid som passar dig. När det sedan är dags för möten ringer Kry upp dig direkt genom appen genom ett videosamtal.

kry.se recension omdöme

Sammanfattning & betyg för Kry

Kry är ett av de absoluta toppvalen för hjälp genom vårdapp  som vi rekommenderar starkt. Appen är enkel att hantera och du har många val och möjligheter när du bokar möten med antingen en sjuksköterska, läkare eller psykolog.  

Kry har störst vårdstyrka och den bredaste kompetensen, så om du söker vård får något mer ovanligt eller udda problem är Kry det självklara valet. Om du känner dig bekvämast med att konversera på ett annat språk än Svenska så kan Kry vara toppvalet även för dig eftersom de erbjuder hjälp på så många språk. 

Kry.se

8.8

Pris

8.0/10

Användarvänlighet

10.0/10

Kundtjänst

9.0/10

Tillgänglighet

8.0/10

Fördelar

 • Vårdhjälp 24 timmar om dygnet årets alla dagar
 • Gratis för barn under 18 år, samt för äldre över 85
 • Vårdmöten erbjuds på över 25 olika språk.
 • Du betalar inte dubbelt eller extra om du besöker Krys egna vårdcentraler efter videosamtal.

Nackdelar

 • Besöken kostar, men enbart som ett vanligt sjukvårdsbesök.
 • Det kan ta upp till 30 minuter till att få ett telefonmöte.