Menskopp är ett allt mer populärt mensskydd av många olika anledningar. Ekonomiska, hygieniska, miljömässiga och bekvämlighetsskäl är de största anledningarna till att allt fler byter till menskopp.

menskopp bäst i test

De allra flesta tjejer som får sin första mens använder binda och/eller tampong när de får sin mens. Av gammal vana blir det ofta att fortsätta med dessa mensskydd utan att reflektera över saken närmare. Detta trots att de flesta som testar en menskopp inte går tillbaka till det skydd de tidigare haft.

Tampong är inte alltid ett bra alternativ för den som har känsliga och torra slemhinnor. Silikonet som menskoppen är tillverkad av är snäll mot slidväggarna och glider lätt in och ut. Du kan utan problem låta din menskopp sitta inne i upp till 12 timmar, många gillar att sova med den till och med. Dagtid är det många som väljer att ha den inne i cirka 6 timmar innan de tömmer och sköljer ur den för att sedan sätt in den igen.

Precis som med alla mensskydd är det många som uppfattar övergången rätt nervös och det tar ett tag att hitta rätt modell. Vi har tittat närmare på de bästa alternativen så att du kan navigera dig fram till bäst den bästa menskoppen för dig, din kropp och din mens.

1. Organicup (Allmatters) – Det enkla är ibland det bästa

Organicup

En av anledningarna till att gå över till menskopp är den miljöpåverkan som andra mensskydd har. Allmatters menskopp har haft det i tanken när de utformade den genom giftfri tillverkning och en oblekt förpackning. Organicup har tre storlekar, mini är den minsta och är utvecklad med omtanke för tonåringar och andra som behöver en som är mindre.

Storleken A, är tänkt till dig som inte har fött barn vaginalt än. B som är lite större passar oftast den som har fått barn. Den är lite hårdare än många andra och har en lite längre pigg vilket vissa har uppfattat som obekvämt. Den går att klippa av om du trivs med Allmatters menskopp i övrigt.

Köp Organicup här
Organicup
Köp Organicup här

2. Lunette – Olika styvhet och storlekar

Lunette menskopp rosa

Även om Lunette har två olika styvheter på sina modeller är de styvare än de flesta andra. Den lila är mjukare och den genomskinliga är något styvare De olika styvheterna har två storlekar, så det finns totalt fyra olika modeller att välja mellan. Det kan vara lätt att tro att de mjukare är bättre för den som är ny med menskopp, men det är oftast tvärtom. Det är lättare att veta att den styvare modellen sitter på plats och har vecklat ut sig för fullt skydd. Är du erfaren av menskopp kan den lila, mjukare modellen kännas smidigare att använda då den är mjukare.

Piggen är räfflad och relativt lång så att du kan lätt få tag på den för att ta ut menskoppen. Den är så pass lång att en del användare klipper av några millimeter för att inte störas av den.

Köp Lunette här
Lunette menskopp rosa
Köp Lunette här

3. Lily Cup – Designad helt för nybörjaren

Lily cup

För att underlätta hanteringen av menskoppen har tillverkaren utverkat Lily Cup med en liten ring. Det är för att underlätta för dig att ta ut den, vilket är något som många uppfattar som besvärligt. De har även tillverkat koppen i en extra mjuk silikon för din bekvämlighet. Den finns i en storlek som är åt den mindre bland konkurrenterna. Även den rosa färgen gör att den känns lite mer välkomnande att börja med.

Det mjuka silikonet gör att många användare har svårt att avgöra om Lily Cup menskopp sitter som den ska. Sitter den inte korrekt kan den lätt läcka vilket inte kan få användaren att känna sig otrygg.

Köp Lily Cup här
Lily cup
Köp Lily Cup här

4. Evelina Belladot – Liten och stabil

Belladot Evelina

Den här menskoppen är mångas favorit, silikonet är lite tjockare än vad många andra är vilket gör att den upplevs som stabil och säker. Du har två storlekar att välja emellan, den mindre rekommenderas till kvinnor under 30 år och som inte fött barn vaginalt. Den större till de kvinnor som passerat 30 år eller som fött barn.

Tillverkaren av Evelina Belladot menskopp rekommenderar att du som ny användare även använder ett trosskydd i början. Det är för att undvika fläckar på underkläderna tills du har fått in tekniken på att sätta in menskoppen korrekt.

Piggen som är den som du tar tag i när du ska ta ut den är även här lång, men det går utmärkt att klippa av den till lagom längd.

Köp Evelina Belladot här
Evelina Belladot menskopp
Köp Evelina Belladot här

5. Ziggy cup – Säker även under sex

Ziggu cup

Om du är sugen på sex även under mensen men inte uppskattar blodet är en Ziggy Cup svaret. Det går självklart att använda den även när du inte har sex precis som alla andra menskoppar. Den är lite annorlunda utformad än alla de andra vilket gör den smidig nog att ha även under sex. Den har dubbel kant upptill för att göra den extra stabil även när den blir påverkad. Den är också lite mer platt i designen så den ligger längre upp i vaginan och inte påverkar sexet.

Avsaknaden av pigg för att underlätta att ta ut den gör just den biten lite tekniskt utmanande. Men även det går att få till utan problem med lite övning.

Köp Ziggy Cup här
Ziggy Cup
Köp Ziggy Cup här

6. Satisfyer Feel Good – Små och säkra

Satisfyer feel good menskopp

Det här en av de minsta menskopparna i vår jämförelse, trots att den inte är stor sitter den stabilt. Den rejäla kanten upptill och designen som gör den lite bredare på mitten gör att den är lätt att få på plats och att sitter tätt. Den är även genomskinlig vilket gör att du lätt kan bedöma hur mycket du har blödigt och på så sätt lära känna din menstruation. Satisfyer Feel Good finns i två storlekar och den större rymmer lika mycket som de mindre i de andra märkena.

Piggen har en riktigt smart konstruktion där den är platt och lite bredare i änden. Det gör att många uppfattar att den är lätt att föra ut vilket annars kan vara lite av en utmaning för nybörjaren.

Köp Satisfyer Feel Good här
Satisfyer Feel Good Menskopp
Köp Satisfyer Feel Good här

Så använder du en menskopp

Hygienen är viktigt när du använder menskopp, det är viktigt att tvätta händerna innan du sätter in eller tar ut den. Du kan tömma den i toaletten och föra in den igen om du inte har tillgång till handfat inne på toaletten, men du rekommenderas att skölja ur den. Koka den gärna mellan dina menstruationer för att minska risken för bakterier ska växa till mellan gångerna.

Så sätter du in menskoppen

I början upplever många att det är lättare att få in menskoppen korrekt genom att sitta på huk. Koppens öppning ska vikas så att den blir dubbel, sedan föras in och när den är på plats vikas ut. När den är inne och på plats viker den själv ut sig och bildar ett vacuum. För att menskoppen ska fungera och inte läcka eller vara obekväm är det viktigt att den sätts in korrekt. Det kan vara svårt i början så ge inte upp utan fortsätt att öva.

Så får du ut din menskopp

När menskoppen ska ut krävs det lite teknik, det kan vara bra att sitta på huk och vicka lite på koppen med hjälp av piggen innan du tar ut den. Du kan också behöva nypa lite i själva koppen för att få vacuumet att släppa innan du kan ta ut den utan smärta. Testa lite olika tekniker för att hitta det sätt som passar dig bäst.

Viktigt att välja rätt storlek

En menskopp som är för liten kan vara svår att få täta och kan därmed läcka. Om koppen däremot är för stor kan du känna av piggen när du sitter ner, vilket inte är en angenäm upplevelse. Är den stor kan den även vara svår att få ur då den tätar lite för bra och vacuumet är svårt att bryta. Då kan det strama när den ska släppa och göra det onödigt besvärligt och göra ont.

Det är viktigt att menskoppen vecklar ut sig ordentligt när du sätter in den för att den ska sluta tätt. Om den övre kanten inte sluter tätt mot slidväggen är risken stor att den kommer läcka, därför uppfattar många att en stabilare menskopp är lättare att använda.

Videoinstruktion:

Tampong, binda, menstrosa och menskopp – alla olika mensskydd

Det finns flera olika alternativ för att samla upp mensen, de vanligaste är binda och tampong. De har begränsade möjligheter och många oroar sig för att de ska läcka och fläcka kläderna så att det syns utifrån. De är dessutom dyra och belastar miljö och klimat rejält, det går åt mycket plast och kemikalier för att framställa dessa engångsartiklar.

Menstrosa är ett alltmer populärt mensskydd, främst för att det är miljövänligt och de sitter säkert och bekvämt. De är ett dyrare alternativ än vad menskoppen är och är mer belastande på miljö och klimat men är ett bättre alternativ än binda och tampong.

Menskoppen är när den sitter på rätt sätt det säkraste och bekvämaste alternativet. Dessutom är det ekonomiskt det bästa mensskyddet förutom att det är det som belastar miljö och klimat minst av de vanligaste alternativen.

Samma mens kopp i upp till 10 år

De flesta som testar menskopp gör det för miljöns skull, den är återanvändbar och sköts den om ordentligt kan du använda den upp till tio år. När du behärskar hur den ska sättas in och tas ut är det få som byter tillbaka till något annat mensskydd. Följer du skötselråden och är rädd om din kopp kan den vara ditt mensskydd i många år framöver.

FAQ – Vanliga frågor och svar om menskopp

Hur fungerar en menskopp?

Menskoppen samlar effektivt upp mensblodet genom att det skapas vacuum vid insättningen och den tätar tätt mot slidväggen. Du kan tömma den så sällan som var 12e timme och den kan sedan sättas in igen. Det är det enda mensskyddet på marknaden som du kan använda den i flera år om du sköter om den ordentligt.

Kan man ha menskopp efter förlossning?

Under blödningarna direkt efter en förlossning är det inte rekommenderat att använda en menskopp då infektionsrisken är ökad. Menskoppen är designad för att användas under mensen och inte för andra typer av blödningar

Vilken menskopp är bäst?

Vilken menskopp som passar just dig bäst är svårt för någon annan att säga innan du har testat. De finns lite mindre koppar som vänder sig till en yngre marknad och för de som inte har fött barn än. Men det är inte riktigt så enkelt, allas kroppar är olika och smaken är delad som baken. Börja med att köpa en som du gillar och ge den en chans ett par gånger innan du testar en annan. Det finns menskoppar för alla, det gäller bara att hitta rätt modell och lära du ska lära dig tekniken.