Testosteron tillskott – Kosttillskott för ökat testosteron

Testosteron är det viktigaste könshormonet för män, men det är även viktigt för kvinnor. Testosteron spelar en avgörande roll vid muskeltillväxt, sexlust, fettförbränning samt för vårt allmänna mående. Ämnet produceras i första hand i testiklarna hos män, och hos kvinnor produceras det i äggstockarna. Vidare bildas testosteron i binjurarna hos både män och kvinnor.

Testosteron tillskott

När puberteten inleds så ökar produktionen av testosteron hos båda könen, dock är ökningen mycket kraftigare hos män. Till följd av detta sker en rad olika förändringar i kroppen, däribland utveckling av mannens könsorgan, muskelmassa och röst.

Det finns en mängd “testosteron boosters” på marknaden, det vill säga tillskott ämnande för att öka testosteronet i kroppen. Många av dessa är bortkastade pengar men vissa av dessa testosteonökare har vetenskapligt verifierade effekter från mänskliga studier. 

I denna artikel kommer vi därför att lista de 5 bästa tillskotten för att öka ditt testosteron samt forskningen bakom dessa. Men först lite mer om testosteronbrist och vad du kan göra själv för att öka ditt testosteron naturligt.

Ökar testosteron naturligt

Det finns ett gäng olika sätt att öka testosteronet naturligt, men det handlar oftast om att minska faktorer som hämmar hormonproduktionen. Om du misstänker testosteronbrist bör du dock kontakta sjukvården då det finns behandling i form av testosterongel och injektioner. Vill du bara säkerställa att du producerar en hälsosam mängd testosteron så kan du börja med att checka av denna listan
 • Se till att få i dig tillräckligt med potassium, då det är involverat i testosteronproduktionen. Potassium finns bland annat i bananer och spenat
 • Träna regelbundet och blanda styrketräning med konditionsträning, detta ökar naturligt testosteronet i kroppen.
 • Är du överviktig så bör du försöka gå ner i vikt
 • Minska ditt sockerintag
 • Se till att få tillräckligt med sömn
 • Minimera stressen i din vardag då den kan ha en hämmande effekt på hormonproduktionen

Vad innebär testosteronbrist?

Ett lågt testosteronvärde kan orsaka bland annat konstant trötthet och göra oss mer lättirriterade. Sömnbrist och nedstämdhet är ytterligare symptom som kan uppstå på grund av testosteronbrist. Testosteronbrist kan drabba vem som helst och kan utvecklas under hela vuxenlivet. Övervikt är en av de vanligaste orsakerna till låga testosteronnivåer hos unga män och det är sällsynt att friska och normalviktiga män lider av testosteronbrist.

Den absolut vanligaste orsaken till testosteonbrist är sjukdomar som direkt eller indirekt påverkar testiklarnas hormonproduktion. Dessa typer av sjukdomar som riskerar att påverka testosteronproduktionen blir vanligare med åldern, något som förklarar varför testosteronbrist är extra vanligt förekommande hos äldre. Dock är det endast omkring 3-4 % av män över 50 år vars testosteronnivåer är såpass låga så att de får konsekvenser förenliga med testosteronbrist.

Det finns även ett antal sjukdomstillstånd där risken för testosteronbrist är extra stor, däribland:

 • Typ 2-diabetes
 • Hypofystumör
 • Njursjukdom
 • HIV
 • KOL
 • Osteoporos

Generellt sett är symtomen vid testosteronbrist vaga och tillståndet noteras oftast till följd av trötthet och initiativlöshet samt minskad sexuell lust med eventuella erektionsproblem. Det är vanligt att dessa problem dyker upp parallellt med varandra. Misstänker du att du lider av testosteronbrist kan du beställa hem ett testosteron självtest från getTested eller kontakta en läkare online.

Med det sagt så ska vi nu titta på 5 “testo boosters” med vetenskapligt bevisad effekt på testosteron. Det sista tillskottet i listan innehåller en kombination av samtliga tillskott! 

Bäst testosteron tillskott 2023

1. Raw Test – Bäst i test

kosttillskott testosteron

Syftet med Raw Test är att samla alla tillskott som kan höja testosteronet i kroppen i ett enda kosttillskott. Detta tillskott innehåller allt i denna lista förutom Tribulus. Det vill säga:

 • Bockhornsklöver
 • Asparaginsyra
 • Zink
 • Ingefäraextrakt

Det är därför ett perfekt tillskott för dig som vill göra det du kan i tillskottsväg för att säkerställa att dina testosteronnivåer är normala. Du kan se hela näringsinnehållet här.

kosttillskott testosteron

RAW Test passar speciellt för personer som tränar och lever en aktiv livsstil, men kan såklart ätas av vem som helst som lider av låga testosteronnivåer. Tillskottet är mycket högdoserad, och du behöver bara ta en portion före du går och lägger dig.

2. D-Asparaginsyra

Öka testosteron naturligt

D-asparaginsyra är en naturlig aminosyra som kan öka låga testosteronnivåer. Forskning har visat att detta ämne kan öka testosteronet i kroppen genom att öka produktionen av follikelstimulerande hormon och luteiniserande hormon. Luteiniserande hormon stimulerar hormonproduktionen genom att få leydigcellerna (som återfinns i testiklarna) att producerar mer testosteron.

När man i samma studie tittade på D-asparaginsyras effekt i både djur och människor fann man att det endast krävdes 12 dagas intag av det aktiva ämnet innan det luteiniserande hormonet såväl som testosteronproduktionen ökade.

Öka testosteron naturligt

Vidare kan denna syra bidra till en förbättrad spermakvalitet samt ökad spermaproduktion. När man i denna studie studerade effekten av att ge D-asparaginsyra till män med nedsatt spermieproduktion i 90 dagar så såg man en generell fördubbling av spermaantal hos testpersonerna.

Dock finns det ännu ingen studie som tyder på att D-asparaginsyra ökar testosteronet hos personer som redan har normala testosteronnivåer. Med det sagt så kan man anta att detta ämne kan vara fördelaktigt för personer som har låga nivåer av testosteron eller som lider av nedsatt sexuell funktion, men att det inte hittills är bevisat kunna gynna redan friska individet. 

3. Fenugreek (Bockhornsklöver)

bockhornsklöver testosteron

Fenugreek heter på svenska bockhornklöver och är en populär testosteronbooster. Bockhornsklöver i sig är en ört som har använts i tusentals år som lusthöjare för män och samt för att läka bölder och sår. På senare tid har det börjat bedrivas intensiv forskning på denna intressanta ört. 

En av de mest omfattande studier som gjorts följde två grupper av 15 manliga universitetsstudenter under en 8 veckorsperiod. Alla de totalt 30 deltagarna styrketränade fyra gånger i veckan, varav en av grupperna fick 500 mg Bockhornsklöver per dag.

bockhornsklöver testosteron

Forskarna konstatera signifikanta ökningar i testosteronnivåer hos Bockhornsklöver-gruppen, medans det noterades en nedgång i testosteron hos gruppen som bara styrketränade. De som åt bockhornsklöver upplevde även en ökad fettförbränning och styrka.

En annan studie undersökte hur bockhornsklöver påverkade sexuell funktion och livskvalitet hos 60 friska män mellan 25 och 52 år som intog 600 mg bockhornsklöver eller ett placebo-piller varje dag i sex veckor. Deltagarna som fick bockhornsklöver rapporterade en ökning i styrka samt följande förbättringar:

 • 81% av gruppen uppgav ökat libido
 • 66% av gruppen uppgav ökad sexuell prestation
 • 81% av gruppen uppgav ökade energinivåer
 • 55% av gruppen uppgav ökat välmående

Sammanfattning: 500 mg bockhornsklöver per dag verkar vara effektivt för att öka testosteronnivåerna samt sexuell funktion hos både de med brist på testosteron samt de med normala nivåer.

4. Tribulus terrestris

öka testosteron naturligt

Tribulus (Tribulus terrestris) är en ört som har använts länge i historien som en effektiv örtmedicin. Den har bland annat noterats i uråldriga kinesiska böcker om örtmedicin som en effektiv naturlig lusthöjare.

De flesta vetenskapliga studier och forskning som finns tillgänglig idag har bedrivits på djur, i dessa har man kunnat se ökat libido och ökade testosteronnivåer. Men det finns exempel på mänskliga studier.

Exempelvis denna studie som följde män med erektil dysfunktion i 90-dagar. De konstaterade att ett dagligt intag av tribulus ledde till att studieobjekten själva rapporterade en ökad sexuell förmåga, vidare konstaterade man en ökning i testosteronnivåer på 16%.

öka testosteron naturligt

Dock har den nuvarande forskningen inte visat någon effekt hos unga elitidrottare eller friska individer med normala testosteronnivåer. Liksom många andra T-boosters verkar det att tribulus har fördelar hos dem med låg testosteron eller nedsatt sexuell funktion, men tycks inte öka testosteron hos individer med normala eller friska nivåer.

5. Zink & ingefära

Ingefära

är en vanligt hushållskrydda som har spelat en viktig roll inom örtmedicin i århundraden. Ingefära har visat sig ha många hälsofördelar, detta backas upp av en stor mängd forskning som visat att denna rot kan minska inflammation och att öka testosteronnivåer.

När det kommer till testosteron har flera studier på råttor har visat att ingefära kunnat stimulera testosteronproduktion och sexuell funktion. I en 30-dagars studie fann forskare ingefära ökat testosteron och luteiniserande hormon hos diabetiska råttor. Och i denna studie konstaterades en fördubbling av råttornas testosteronnivåer vid tillskott av ingefära.

I denna mänskliga studie fick 75 infertila män inta en daglig dos ingefära. Efter tre månader kunde man uppmäta en ökning med 17% i testosteronnivåer samt en fördubbling av mängden luteiniserande hormon. När man undersökte sperman fann forskarna en ökning med 16% i spermieantal.

Zink

känd som afrodisiakum är zink ett viktigt mineral som är involverat i mer än 100 kemiska processer i kroppen. Zinknivåer i kroppen har även kunnat kopplas till testosteronnivåer. En studie som undersökte detta fann att när man begränsade zinkintaget hos män blev resultatet en markant minskning av testosteron. När man sedan höjde zinknivåerna hos studieobjekten ökade också testosteronnivåerna.

En annan studie mätte effekterna av zink hos infertila män med låga alternativt normala testosteronnivåer. De fann att de med låga nivåer, fick ökade testosteronnivåer och spermieantal vid tillskott av Zink. De fann dock inga förändringar hos de män med normala nivåer.

Klicka här för att köpa ingefäraextrakt och här för att köpa Zink tillskott.