Pulsoximeter bäst i test

Pulsoximeter bäst i test – Bästa syresättningsmätaren

En syresättningsmätare, även kallad pulsoximeter, är ett hjälpmedel som mäter syrenivåerna i blodet. Kort sagt talar den om för dig hur väl kroppens syreupptagningsförmåga fungerar, vilket kan vara bra att känna till om du idrottar eller har underliggande sjukdomar.

I den här artikeln får du lära dig mer om hur en syresättningsmätare fungerar och varför det kan vara bra att mäta hur mycket syre du har i blodet. Vi tipsar även om tre bra pulsoximetrar som kan vara värda att investera i om du vill få bättre koll på din syreupptagningsförmåga.

Vad är en syresättningsmätare?

En syresättningsmätare, även känd som pulsoximeter eller saturationsmätare, är ett hjälpmedel som tillåter dig att mäta blodets syrenivåer på egen hand, utan att behöva besöka en vårdcentral.

Syresättningsmätaren är en liten elektronisk maskin med en digital display som du klämmer fast på fingertoppen. Den visar sedan den procentuella mängden syre som finns i blodet, men också din puls.

Så hur går detta till då? Jo, pulsoximetern är utrustad med en ljussändare som mäter en speciell våglängd. Enkelt förklarat kommer ljuset att gå från en rosa ton till en blå ton när hemoglobin frigör syre. Och ju högre nivåer av blått ljus, desto mer syre finns i blodet.

Mätningen tar inte mer än någon sekund och resultatet visas direkt på displayen. Där kan du även se din puls samt batteristatus.

Bästa syresättningsmätare – Topp 4 pulsoximeter 2023

Idag finns det en rad olika syresättningsmätare att välja bland, vissa är enklare, andra är lite mer avancerade. Vilken som passar bäst beror dels på ditt individuella behov, men också på din budget.

För att hjälpa dig att hitta den bästa pulsoximetern för just dina behov har vi valt ut tre modeller som alla fått höga betyg av användarna själva. Nedan kan du läsa mer om de olika syresättningsmätarnas olika egenskaper för att hitta en passande modell.

1. Beurer Pulsoximeter PO30 – Bäst i test

syresättningsmätare bäst i test

Beurer Pulsoximeter PO30 kan du använda till att mäta puls och syresättning i blodet. Den är smidig och enkel att använda och tar inte mycket plats. 

När du till exempel har nedsatt lungfunktion, hjärtproblem eller om du är ute och åker skidor och klättrar på höga höjder där det är lägre syrehalt i luften, kan du vilja kontrollera att syrenivån i blodet är som den ska. 

Du använder den genom att placera fingret i den och så får du fram resultatet inom några få sekunder. Det är en snabb och smärtfri mätning som du kan göra vart som helst, hemma eller uppe på berget. 

På displayen ser du tydligt dina resultat och batteriindikator genom 6 olika vyer. Du kan justera ljusstyrkan efter dina behov, vilket är praktiskt när man är utomhus. Syremätaren drivs av 2 st AAA-batterier. I paketet ingår även hållarrem och en bältespåse.

bäst syresättningsmätare

+ Enkel att använda
+
Du kan använda den hemma
+
Kan användas vid höghöjdssport
+
Resultat inom sekunder
+
Mäter även puls

Prisklass: Hög
Display: Tvåfärgad
Drivs av: 2 st AAA-batterier
syresättningsmätare bäst i test

MSO Pulsoximeter P09 är en liten och enkel syresättningsmätare som mäter syresättningen i blodet, men även puls och blodflöde. Med den får du med andra ord en ganska bra bild av din allmänhälsa.

Enheten har en tvåfärgad OLED-display som gör det enkelt att läsa av och förstå dina mätningar. Den tillåter dig dessutom att välja mellan 6 olika layouter beroende på vad du föredrar.

Ytterligare en finess med Pulsoximeter P09 är att du kan spela in syresättning och puls i upp till 8 timmar, till exempel när du sover. Inspelningen kommer sedan att förvandlas till statistik som visas direkt på displayen, vilket gör det enkelt att läsa av kurvan.

Pulsoximeter P09 är också utrustad med automatisk avstängning om du råkat lämna den påslagen och en smart batteriindikator. Enheten drivs av två AAA-batterier.

Enligt användarna själva är detta en mycket prisvärd pulsoximeter som är enkel att använda och som håller vad den lovar. Den visar ganska exakta värden, men kan ha en felmarginal på cirka 2 procent.

syresättningsmätare bäst i test

+ Lätt att använda
+ Visar exakta värden
+ Prisvärd
+ Kan användas under sömn
+ Mäter puls & blodflöde

Prisklass: Medel
Display: Tvåfärgad
Drivs av: 2 st AAA-batterier

3. Medisana PM 100 Puls – Bästa premiumvalet

bra syresättningsmätare

Medisana PM 100 Puls är en annan bra pulsoximeter, fast i en snäppet högre prisklass. Även här får du en praktisk och kompakt enhet som mäter både puls och blodets syrenivå direkt på fingertoppen. Allt du behöver göra är att trycka på en knapp.

Mätresultatet visar direkt på enhetens ljusa och tydliga OLED-display, antingen som vågor eller staplar. Även här kan du välja mellan 6 olika layouter och du kan dessutom reglera ljusstyrkan i 10 nivåer.

Medisana PM 100 Puls drivs av två AAA-batterier och stänger av sig automatiskt efter 8 sekunder för att spara på batterierna. Du får dessutom med en praktisk bärrem om du vill ha den nära till hands.

Även denna syresättningsmätare har fått fina omdömen av användarna. De beskriver den som prisvärd och enkel att använda, mycket tack vare den tydliga displayen.

bra syresättningsmätare

+ Lätt att använda och förstå
+ Tydlig OLED-display
+ Välj mellan 6 layouter
+ Justerbar ljusstyrka
+ Bärrem ingår

Prisklass: Hög
Display: Tvåfärgad
Drivs av: 2 st AAA-batterier
Bra blodsyremätare

Easypix PO2 Blodsyremätare 64011 är en prisvärd och kompakt pulsoximeter som gör det enkelt att hålla ett öka på kroppens syreupptagningsförmåga. Även denna enhet mäter pulsen så att du ska få en ännu bättre överblick av din allmänhälsa.

Du startar mätningen med hjälp av knappen och resultatet kommer därefter att visas på den lättavlästa, tvåfärgade OLED-displayen. Du får även med en bärrem och ett stänkskydd som skyddar enheten från vatten.

Med en vikt på bara 50 gram är Easypix PO2 enkel att bära med sig. Den drivs av två AA-batterier och har likt övriga modeller i listan automatisk avstängning. Om du inte vill spendera allt för mycket på en syresättningsmätare kan detta vara en passande modell.

Bra blodsyremätare

+ Enkel att använda
+ Liten och kompakt
+ Bärrem & stänkskydd ingår
+ Väger bara 50 gram

Prisklass: Medel
Display: Tvåfärgad
Drivs av: 2 st AAA-batterier

Fördelar med pulsoximeter

Som du säkert redan förstår finns det många fördelar med att investera i en pulxoximeter. Låt oss sammanfatta några av de allra främsta.

  • Håll bättre koll på din allmänhälsa. Den främsta fördelen är förstås att pulxoximetern ger dig bättre koll på dina normalvärden. Detta gör att du snabbt kan upptäcka om något inte står rätt till och få den vård du behöver.
  • Enkla att använda. Pulsoximetrar är superenkla att använda – du behöver bara placera dem på fingret och trycka på en knapp.
  • Du behöver inte besöka en vårdcentral. Med en syresättningsmätare kan du mäta syret i blodet när som helst, utan att behöva boka en tid hos en vårdcentral.
  • Syresättningsmätare är relativt billiga. De kostar sällan mer än några hundralappar.
  • Kan visa dig när det är dags för vila. Om du tränar hårt kan låga nivåer av syre i blodet visa dig när är dags för återhämtning.

Varför ska jag mäta min syreupptagningsförmåga?

En av de främsta anledningarna till att mäta sin syreupptagningsförmåga är för att kunna hålla koll på sitt normalläge och snabbt upptäcka avvikelser.

Syrenivåerna i blodet är nämligen ett mått på hur stor mängd syre de röda blodkropparna för med sig runt i kroppen. Detta är förstås en mycket viktig process och är dina värden ovanligt låga kan det vara ett tecken på att något inte står rätt till.

En normal syrenivå i blodet ska vara cirka 95 – 100 procent. Är den under 90 procent kan detta leda till syrebrist. Och för lite syre i blodet kan försämra funktionen i både hjärta och hjärna, men också vara ett tecken på dolda sjukdomar.

Extra bra vid sjukdom eller hårdträning

Om du lider av en underliggande sjukdom, exempelvis en lung- eller hjärtsjukdom, astma, bronkit eller sömnapné, kan det vara extra viktigt att mäta syret i blodet regelbundet.

Att mäta syret i blodet kan dock vara minst lika fördelaktigt för dig som tränar eller idrottar på en högre nivå och som vill följa din utvecklig. Kroppens syresättning har nämligen en stor betydelse för dina träningsprestationer.

Vanliga frågor och svar

Varför ska jag mäta syret i blodet?

Genom att mäta syret i blodet kan du ta reda på ditt normalvärde för att snabbt upptäcka avvikelser. För låga syrenivåer kan nämligen vara ett tecken på att något inte står rätt till.

Att mäta kroppens syreupptagningsförmåga kan också vara bra för dig som tränar hårt och som vill följa din utveckling.

Hur fungerar en pulsoximeter egentligen?

Pulsoximetern har en ljussändare som mäter en specifik våglängd med hjälp av ett särskilt ljus. Du starar mätningen med en knapptryckning och resultatet presenteras sedan på enhetens digitala skärm.

Är det någon skillnad på saturationsmätare och en pulsoximeter?

Nej, saturationsmätare är bara ett annat ord för en pulsoximeter.

Vad mäts med hjälp av pulsoximeter?

Pulsoximetern mäter syret i blodet. Det finns dock modeller som även mäter blodflöde och puls för att ge sig så mycket information om din allmänhälsa som möjligt.

Vad kostar en pulsoximeter?

Det beror på hur avancerad modellen är, men normalt sett ligger priset på mellan 300 – 600 kronor.

Sammanfattning

Om du vill få bättre koll på din allmänhälsa kan det vara en god idé att investera i en bra syresättningsmätare. Med hjälp av den kan du hålla ett öga på syrenivåerna i blodet (och även din puls) var du än befinner dig. På så sätt kan du upptäcka plötsliga förändringar i god tid.

Syresättningsmätare kostar inte mer än några hundralappar och de är dessutom mycket enkla att använda. Välj gärna någon av de pulsoximetrar som vi rekommenderar i listan ovan – de har alla fått goda omdömen och ger ett precist resultat.