Bäst receptfri hostmedicin för vuxna 2024

Hosta är kroppens sätt att göra sig av med partiklar och slem som irriterar luftvägarna. Hostningar kan vara väldigt besvärliga, framför allt om de pågår under en längre tid. Receptbelagda hostmediciner är såklart betydligt mer effektiva och för att kunna köpa receptbelagd hostmedicin kan du kontakta en doktor online.

För dig med lite mer lindrig hosta finns det flera bra receptfria hostmediciner som kan lindra besvären. För att hjälpa dig hitta den hostmedicin som passar dina behov bäst har vi delat in dem i tre olika kategorier; bäst hostmedicin mot slemhosta, bästa hostmedicinen mot torrhosta samt bästa hostmedicinen mot slem- och torrhosta.

Översikt – Top 3 hostmediciner

1. Nipenesin – Mot slemhosta

2. Nipoxol – Mot torrhosta

bra hostmedicin

3. Bronwell – Torr & slemhosta

bäst mot slemhosta

Hostmedicin bäst i test 2024

1. Nipenesin  – Bäst slemlösande medicin

Bäst hostmedicin 2022

Nipenesin är baserat på kundomdömen den bästa slemlösande hostmedicinen. Detta är ett flytande läkemedel med en sirapsliknande konsistens som innehåller substansen guaifenesin. Guaifenesin löser effektivt upp slem i luftvägarna, vilket underlättar upphostningen.

Till skillnad mot många andra hostmediciner har Nipenesin en god smak av honung och citron. Du behöver dessutom inte späda ut medicinen, utan den är redo att drickas som den är. Den goda smaken och konsistens gör den enkel att svälja och ytterligare en fördel är att flaskan håller i upp till 6 månader efter att du öppnat den. Medicinen är lämplig för vuxna och för barn över 12 år. Gravida eller ammande kvinnor bör dock rådgöra med läkare innan de börjar använda Nipenesin.

2. Nipaxon oral suspension – Bästa hostmedicinen torrhosta

Bäst hostmedicin torrhosta

Nipaxon är en av marknadens bästa hostmediciner mot torrhosta. Genom att dämpa hostreflexen i hjärnan kan medicinen lindra tillfällig rethosta. Hjärnans funktion i övrigt påverkas dock inte av läkemedlet. Medicinen innehåller den aktiva substansen Noskapin som signalerar hostcentrum i hjärnan att dämpa hostreflexen, vilket minskar behov att hosta. Det kan vara svårt att hitta receptfri hostmedicin mot torrhosta som faktiskt fungerar, men enligt användarna är Nipaxon ett bra val.

Medicinen är redo att drickas som den är och Nipaxon är en hostmedicin som även är lämplig för barn. Det är dock viktigt att du följer anvisningarna på förpackningen eftersom du måste anpassa doseringen efter barnets ålder. Tänk på att inte ge medicinen till barn under 2 år. Det kan vara bra att känna till att Nipaxon har en ganska stark smak av fänkål och lakrits, en smak som inte uppskattas av alla. Framför allt barn kan ha svårt för dessa smaker.

3. Bronwel Comp oral – Bäst mot slem- och torrhosta

Bäst hostmedicin 2022

Bronwel Comp Oral lösning fungerar både mot slemhosta och torrhosta. Den kan användas för att lindra hosta i samband med förkylning eftersom den lindrar irritation i munhålan och svalget samtidigt som den underlättar upphostningen av slem. Bronwel Comp är en oral lösning som klassas som ett traditionellt växtbaserat läkemedel. Den är enkel att dricka och går även att späda ut med vatten vid behov. Du doserar den enkelt med hjälp av den medföljande måttbägaren.

Lösningen har en mild smak av hallon och timjan som de flesta inte har några problem med. Medicinen lämpar sig för vuxna och barn över 12 år och vid behov kan den tas upp till 6 gånger per dag. En av de få nackdelarna med Bronwel Comp är flaskans hållbarhet – från att du öppnar den bör den användas inom fyra veckor.

4. Bisolvon – Bra hostmedicin mot slemhosta

bäst receptfri hostmedicin 2022

Bisolvon är en annan bra hostmedicin mot slemhosta. Den aktiva substansen i Bisolvon är bromhexin och den lämpar sig särskilt väl vid tillfällig kortvarig hosta med segt slem. Medicinen är dock inte lika effektiv som testvinnaren Nipenesin och är därför bättre vid lättare hosta.

Bisolvon finns som flytande lösning samt lösliga tabletter som gör att slemmet i luftvägarna blir tunnare och lättare att hosta upp. Tabletterna har en fräsch smak av citron och pepparmint och du löser enkelt upp tabletten i varmt eller kallt vatten och dricker den färdiga lösningen. En tablett intas tre gånger dagligen. Medicinen är godkänd för vuxna och barn över 12 år.

5. Renässans – Bäst slemlösande halsspray 

bäst receptfri hostmedicin

Renässans Halsspray är en värdig utmanare som bästa hostmedicin mot torrhosta. Den är mycket enkel att använda tack vare den praktiska sprayformen och den innehåller dessutom bara naturliga ingredienser. Du applicerar halssprayen enkelt i halsområdet med hjälp av munstycket som sitter på flaskan. Läkemedlet är säkert att använda och passar även barn från fyra år och uppåt. Gravida och ammande kvinnor bör dock rådgöra med läkare innan användning.

De naturliga ingredienserna är en stor fördel med Renässans Halsspray. Innehållet består bland annat av det patenterade honungsextraktet Melle-Active, eterisk salviaolja och eterisk ingefärsolja. Renässans Halsspray är CE-märkt som medicinteknisk produkt klass 1. Den kan användas 2 eller 3 gånger var tredje timme, men inte mer än 30 dagar i sträck. Jämfört med Nipaxon är den här hostmedicinen något mindre effektiv och kräver användning under längre tid för att ge resultat.

Frågor och svar om hostmedicin:

Hur fungerar hostmedicin?

Det finns generellt sett två olika sorters hostmedicin; mot slemhosta och mot torrhosta. Hostmedicin mot slemhosta innehåller substanser som löser upp eller förtunnar det sega slemmet i luftrören. När slemmet är tunnare blir det lättare att hosta upp det. Hostmedicin mot torrhosta innehåller istället substanser som skickar signaler till hjärnan att dämpa hostreflexen. När reflexen dämpas minskar behovet av att hosta.

Varför hostar man på natten?

Det är vanligt att hostan förvärras på natten och när du ligger ned. Det beror på att slemmet koncentreras till halsen när du ligger raklång, vilket ökar behovet av att hosta. Du kan testa att sova med en eller flera extra kuddar för att lindra hostan under natten. Tänk även på att ta hostmedicinen i samband med att du går och lägger dig för att minska besvären under natten.

Varför uppstår hosta efter en förkylning?

Förkylning är en virusinfektion och hostan är kroppens skyddsreflex. Hostan uppstår när det är något som irriterar slemhinnorna. Vid en förkylning bildas slem, vilket skapar irritation i luftvägarna. Slemhinnorna signalerar till hostcentrum i hjärnan att slemmet är i vägen. Hjärnan sänder i sin tur ut signaler i form av en hostreflex som gör att du hostar för att försöka få bort slemmet och andra partiklar som irriterar slemhinnorna. Hostan fortsätter ofta en period efter förkylningen eftersom slemhinnorna fortfarande är känsliga och irriterade.

Vad bör man tänka på som gravid?

Om du är gravid eller ammar bör du alltid rådgöra med läkare innan du tar hostmedicin om det inte framgår på förpackningen att medicinen är lämplig för gravida och ammande.

Kan man ge hostmedicin till barn?

Ja, det finns många hostmediciner som du kan ge till barn. Nipaxon är ett exempel på en hostmedicin mot torrhosta som passar barn över två år. Många andra hostmediciner är lämpliga för barn över 12 år. Läs dock alltid bipacksedeln noggrant innan du ger hostmedicin till barn.