Svensk Provtagning recension

Svensk Provtagning omdöme 2023

Svensk Provtagning är ett Svenskt företag som sedan 2018 erbjuder över 30 olika typer av hälsokontroller. Svensk provtagning samarbetar med mer än 120 olika vårdcentraler och provtagningsställen.

Svensk Provtagning vill med hjälp av hälsotest via blodprov online erbjuda en tjänst som låter dig få bättre koll på din hälsa och kunna förebygga ohälsa. Genom att låta svenskar testa sin hälsa i förebyggande syfte hoppas företaget att på sikt kunna förbättra folkhälsan.

Företaget har speciella provpaket för de som lever en aktiv livsstil och tränar mycket, unika prov för personer som äter vegetariskt och paket framtagna för seniorer och mycket annat. Du får möjlighet att testa allt från inre organ, blodstatus, vitaminer till hormoner med hälsokontrollerna från Svensk Provtagning.

Varje provsvar kommer med en personlig kommentar från en legitimerad läkare, på så sätt är det lättare att få en helhetsbild av resultaten. Vidare erbjuds råd kring livsstil och kost i den mån som det behövs, allt för att du ska kunna undvika problem och sjukdomar.

Svensk Provtagning erbjuder över 30 olika hälsokontroller i sitt produktutbud så chansen är stor att du hittar ett paket som är perfekt för just dig. Utöver de lite större baspaketen så finns det mindre varianter samt individuella test och blodprov.

Att komma igång och beställa ett test via Svensk Provtagning är mycket enkelt, plattformen och hemsidan är lätt att navigera samt att förstå. Du använder dig av ditt BankID för att göra din beställning, något som gör det hela säkert och smidigt.

Svensk provtagning recension

Hälsokontroller & hälsopaket

Hälsokontroll man/kvinna

För män – Ett provtagningspaket som passar män i alla olika åldrar. Med hjälp av detta paket kan du få insikt om ditt hälsotillstånd på en fördjupad nivå. Bland annat undersöks vitamin och mineraler, njurfunktion, kolesterol, prostata och testosteron. Du får 38 stycken analyser med kommentarer från läkare.

För kvinnor – Det här är en heltäckande hälsokontroll för kvinnor där bland annat kolesterolnivåer, sköldkörtelprov, leverfunktion och saltbalans undersöks. Även i det här paketet får du 38 analyser med kommentarer från läkare. Bland det som kollas finns av läkare som berättar mer om ditt hälsotillstånd utefter svaren på dina frågor.

Hälsokontroll Premium

Detta paket utgör den mest omfattande hälsoundersökning och innefattar många olika områden. Hälsoundersökningen omfattar så mycket som 11 olika områden gällande din hälsa och kan därför ge dig en bra koll på hur det ligger till med din hälsa. Du får även djupgående kommentarer från läkare angående dina resultat så det blir tydligt för dig vad dina resultat innebär.

Det som kontrolleras i den här hälsokontrollen är: blodstatus, vitaminer, mineraler, B-celler, hjärta, kärl, inflammation, njurfunktion, enzymer, leverfunktion, prostataprov, testosteron, blodsocker, sköldkörtel. Genom att undersöka allt detta får du en bra överbild och ett heltäckande underlag gällande din allmänna hälsa.

svensk provtagning omdöme

Hälsokontroll man/kvinna

 • 38 hälsomarkörer testas

 • Heltäckande paket

 • Personlig läkarkommentar

 • 8 hälsoområden

svensk provtagning omdöme

Hälsokontroll Premium

 • 52 hälsomarkörer testas

 • Störst paket

 • Personlig läkarkommentar

 • 11 hälsoområden

Andra populära paket hos Svensk provtagning

Utöver de stora hälsokontrollerna från Werlabs finns också Folkhälsopaketet, Karin Björkegren Jones-paketet samt Performance Test. Det olika paketen är skräddarsydda för att ge dig bättre insyn i allt från diabetes, hjärt- kärlsjukdom och sköldkörtelfunktion till mer träningsfokuserade områden som ämnesomsättning, syreupptagningsförmåga och muskeluppbyggnad.

 • Sköldkörtel: Ta reda på om sköldkörteln fungerar som den ska och få klarhet i om du har bra värden eller om din sköldkörtel har en under- eller överaktivitet (hypo- eller hypertyreos).
 • Njurfunktion: Ett provtagningspaket som ger en bild av njurarnas övergipande hälsotillstånd och funktion. Provet går även under namnet elektrolytstatus (saltbalansprov).
 • Leverfunktion: Ett grundläggande test för att ge insikter i leverns hälsostatus och funktion.
 • Testosteron: Ett test som mäter testosteronnivån vilket är ett könshormon hos främst män. Testosteronbrist kan ge symptom i form av trötthet energilöshet minskad muskelmassa samt avtagande lust och förmåga till sex.
 • Prostata: Ett PSA-test är en del i utredningen för att tidigt upptäcka tecken på prostatacancer. Tidig upptäckt kan leda till minskad risk för spridning av prostatacancer.

Klicka här för att läsa mer om dessa tester

 • Vitamin och mineralpaket litet: Ett mindre vitamin- och mineraltest som kontrollerar kroppens järn, samt depåerna av kobalamin (Vitamin B12), folsyra samt D-vitamin.
 • Vitamin och mineralpaket stort: Ett test som innehåller fördjupade vitamin- och mineraltester och klargör fullständigt järnstatus samt homocystein
 • Anemipaket: Ett test som kan ge vissa insikter rörande orsaken till blodbrist, anemi. Provet innehåller blodkroppsanalys men även test för järndepåer, vitamin B12 samt folsyra.

Klicka här för att läsa mer om dessa tester

 • Förberedelsetest inför graviditet: Testet är till för dig som planerar att bli gravid och vill se att förutsättningarna är de bästa för den kommande graviditeten.
 • Graviditetstest: Ett grundläggande graviditetstest genom blodprov som bekräftar graviditet och kan ibland ge viss indikation på hur långt gången graviditeten är.
 • Test för pågående graviditet: Testet är till för dig som har en pågående graviditet och vill komplettera mödrahälsovårdens prover med egna för att tillse att förhållandena är de bästa under graviditeten.

Klicka här för att läsa mer om dessa tester

 • Vegan och vegetarisk kostpaket: Ett test som kontrollerar dina vitamin- och mineralnivåer och kan ge indikationer på näringsbrist.
 • Glutenintoleranstest: Glutenintolerans även kallat celiaki innebär att kroppens immunförsvar bekämpar proteiner som finns i gluten. Symtom kan vara trötthet diarré viktminskning och nedstämdhet.
 • Bukpaket: En fördjupad hälsokontroll av din lever och dina njurar som tillsammans med översyn av dina blodkroppar ger värdefulla insikter om ditt allmänna hälsotillstånd.

Klicka här för att läsa mer om dessa tester

Svensk provtagning: Steg för steg

Steg 1 – Välj hälsokontroll

Det steget är att du väljer ett provtagningspaket som passar för just ditt behov bland de tester som erbjuds hos Svensk Provtagning. Gå igenom testet så att du är införstått i vad det är som kommer att analyseras. Beställ sedan paketet med hjälp av BankID efter att du har gjort det så kommer en digital remiss skickas direkt till provstället.

Steg 2 – Lämna blodprov för analys

Steg två är att du genomför själva provtagningen, det gör du genom att besöka det provtagningsställen som Svensk Provtagning skickade remissen till och lämna dina blodprover. Det du behöver är din legitimation, på så sätt hittar personalen din beställning och ser till att rätt antal provrör fylls till dina prover. Provtagningsställe väljer du redan vid beställning. Det är bra att ha koll på vilka öppettider provstället har innan du väljer en plats  för provtagning så att det passar för dig.

Steg 3 – Provsvar direkt i mobilen

Så fort proven är klara och sammanfattade kommer svaren finnas tillgängliga i din telefon, du får ett meddelande via sms och mejl när de är redo. Det är bara att logga in på dina sidor så kommer du att se svaren samt de kommentarer som läkaren skrivit. Provsvaren kommer in till portalen allt efter som, och du har tillgång till dessa direkt även om inte läkaren hunnit kommentera, detta då läkaren analyser provsvaren först när samtliga prov är klara.

Svensk provtagning omdöme & betyg

Svensk Provtagning erbjuder ett brett produktutbud med över 30 olika typer av hälsopaket inom sex olika kategorier. Tack vare Svensk Provtagnings hälsokontroller kan du enkelt få en översikt av din hälsa och något som kan hjälpa dig att förebygga sjukdomar eller näringsbrist.

Företaget erbjuder, till följd av sina samarbeten med Aleris och Unilabs, provtagningar hos mer än 120 olika provtagningsställen runt om i Sverige. Hemsidan är smidig och lätt att navigera samt resultaten presenteras snyggt direkt i mobilen tillsammans med kommentarer från läkare. Din privata information hålls hemslig i enlighet med sekretess och du gör beställningar smidigt med hjälp av bankID. Allt detta sammanlagt gör Svensk provtagning till en av våra favoriter när det kommer till hälsokontroller via blodprov online.

Klicka här för att besöka Svensk Provtagnings hemsida!

Svensk provtagning

0.00
9.3

Pris

10.0/10

Användarvänlighet

9.0/10

Utbud

10.0/10

Kundtjänst

8.0/10

Fördelar

 • Tryggt och säkert
 • Populära hälsokontroller
 • Många hälsopaket
 • Enkelt att beställa

Nackdelar

 • Inga enskilda blodprov
 • Ingen live chat