Vad naglar säger om hälsan – 8 tecken att hålla koll på

Visste du att sköra, flisiga, missfärgade eller gropiga naglar kan vara ett tecken på att något inte riktigt står rätt till i kroppen?

Många tror att utseendet på våra naglar enbart handlar om hur väl vi tar hand om dem på utsidan. Så är det faktiskt inte, utan även vår övergripande hälsa spelar faktiskt en större roll i sammanhanget än vad man kan tro.

Grönt bajs, rött, gult, svart – Vilken färg på avföring

Läs vidare för att lära dig mer om hur olika nagelproblem kan vara ett tecken på näringsbrister eller hälsotillstånd.

1. Naglar som ändrar färg

Friska naglar ska ha en lätt ljusrosa färg med en lite ljusare färg intill nagelbandet. Har naglarna bytt färg kan det vara en indikation på att något inte riktigt står rätt till.

2. Tjocka naglar

Ovanligt tjocka naglar som är svåra att klippa kan vara ett tecken på ett förändrat hälsotillstånd. Om naglarna plötsligt börjar tjockna kan det till exempel indikera lungproblem eller försämrad cirkulation. Är nageln både tjock och grov kan du ha dragit på dig en svampinfektion.

3. Naglar som spricker eller skivar sig

Näringsbrist är en vanlig orsak till naglar som lätt spricker eller skivar sig. Det kan till exempel bero på att du inte får i dig tillräckligt med folsyra, vitamin C, protein, kisel, magnesium eller kalcium.

Även vätskebrist eller överdriven användning av lösningsmedel (exempelvis i nagellacksborttagning) kan orsaka sköra naglar eftersom nagelplattan blir uttorkad.

4. Konkava naglar (skednaglar)

Naglar med en konkav form, så kallade skednaglar, betyder att nageln får en grop i mitten istället för att växa rakt ut. Det kan indikera att du inte får i dig tillräckligt med järn, men också vara ett tecken på allvarligare problem, så som anemi, hjärtfel eller hemokromatos.

5. Hål i naglarna

Det finns flera olika anledningar till att det uppstår hål i naglarna. Det kan till exempel bero på att du biter på naglarna eller slår i dem. Hål kan även uppstå på grund av zinkbrist, alopecia areata, psoriasis eller bindvävsproblem.

6. Naglar med vita fläckar

Vita fläckar (leukonyki) är i regel helt ofarligt och beror vanligtvis på att det kommit in luft i nagelplattan i samband med en skada. Det kan också tyda på att du fått en allergisk reaktion, exempelvis efter att ha använt ett specifikt nagellack, eller zinkbrist.

I sällsynta fall kan vita fläckar vara ett tecken på allvarligare sjukdomar, så som hjärtsjukdom, anemi, njursjukdom, diabetes eller leversjukdom.

7. Tydliga ränder och ojämnheter

Svaga ränder på naglarna är helt normalt, men väldigt tydliga horisontella ränder kan vara förknippade med psoriasis och zinkbrist. Vertikala ränder kan istället visa njurproblem eller kalciumbrist medan tvärgående kan tyda på matsmältningsbesvär.

Om du plötsligt får ränder på naglarna utan att ha haft det tidigare kan det innebära att du har en infektion eller inflammation i kroppen alternativt att du har dålig blodcirkulation.

Vid psoriasis samt alopecia areata kan nageln också bli gropig eller delvis lyfta från nagelbädden. Utbuktningar som löper tvärsöver nageln kan det bero på en nagelskada, men också vara ett tecken på infektion eller cellgiftbehandling.

8. Naglar med ett mörkt band

Om du plötsligt upptäcker ett mörkt band som löper från nagelbandet ut mot toppen av nageln kan det vara ett tecken på malignt melanom, den farligaste formen av hudcancer.

Detsamma gäller om du upptäcker en mörk fläck under nagelbädden. Oftast sker detta på tånaglarna och inte på fingernaglarna.

Mörka band är dock vanligt förekommande bland personer med mörk hy och behöver inte alltid innebära hudcancer.

Vissa nagelproblem kan vara helt naturliga

Om dina naglar är sköra, skivar sig eller är missfärgade kan det vara ett tecken på att något är fel i kroppen. Med det sagt kan många nagelproblem, exempelvis ränder och fläckar, även vara helt naturliga.

Att bo i ett kallt klimat kan till exempel göra naglarna extra torra, vilket gör att de går sönder lättare. Detta problem är extra vanligt bland oss nordbor. Är naglarna istället väldigt mjuka kan det bero på att de är i kontakt med vatten för ofta. Naglar absorberar nämligen mer vatten än huden.

Har du nyligen skadat nageln får du också räkna med vissa förändringar, både vad gäller form och färg, under läkningsperioden. Om dina naglar plötsligt förändras bör du dock vara uppmärksam. Då kan det betyda på en plötslig förändring i kroppen som kan vara värd att kolla upp.