Recension av Myheritage DNA

DNA Matching är en kraftfull funktion som använder ditt DNA för att hjälpa dig att hitta släktingar. Myheritage teknik jämför din DNA-data med andras DNA-data och identifierar gemensamma genetiska sekvenser som indikerar ett eventuellt familjeförhållande. Ju högre andelen DNA som du har gemensamt med en annan person desto närmare är ditt troliga förhållande.

Platserna dina förfäder kallade hemma finns kodade i ditt DNA. Etniska grupper kommer historiskt från samma geografiska regioner och härrör från en lokal gen-pool. Myheritage analyserar ditt DNA för att bestämma vilka andelar som bedöms komma från var och en av de 42 stödda etniciteterna – det största antal som erbjuds av någon större DNA-testtjänst

När du testar ditt DNA med MyHeritage, kan du få DNA-matchningar till andra som har testat med MyHeritage, liksom de som har testat med andra tjänster. Myheritage tillåter användare av alla större testleverantörer att ladda upp sina DNA-resultat till MyHeritage, utöka din matchande pool och göra det möjligt för dig att träffa ännu fler nya släktingar.

myheritage recension

Tjänster hos Myheritage

Ditt DNA-test erbjuder dig den kraftfulla upplevelsen av att avslöja vad som gör dig unik och lär dig var du verkligen kommer ifrån. MyHeritage DNA är stolta över att förbättra livet för användare över hela världen. De högsta tekniska standarderna möter de mest fördelaktiga priserna på marknaden. Ditt DNA avslöjar ditt unika arv – de etniska grupperna och geografiska regionerna du härstammar från. Hitta nya släktingar du inte visste existerade genom ert delade DNA.

Myheritage DNA-test

Vi söker efter personer vars DNA matchar ditt: dina släktingar. Vår DNA matchningsteknologi avslöjar procentandelen av DNA som du delar med dina matchningar, vilket visar hur nära släkt ni är. Du kan kontakta dina nyfunna släktingar för att lära dig mer om din släkt och upptäcka gemensamma förfäder
Själva dna-träffarna är uppdelade i två grupper: storfamilj och avlägsna släktingar. I storfamiljen fick vi fem träffar, varav tre var kända sedan tidigare – och det uppskattade släktskapet stämde helt.

 • De högsta tekniska standarderna möter de mest fördelaktiga priserna på marknaden.
 • Ditt DNA avslöjar ditt unika arv – de etniska grupperna och geografiska regionerna du härstammar från.
 • Hitta nya släktingar du inte visste existerade genom ert delade DNA.

Myheritage DNA-test hälsa

MyHeritage DNA Hälsa och Härkomst ger samma möjligheter som ett MyHeritage DNA-test för härkomst men ger dessutom ytterligare en dimension till dina kunskaper om din genetiska risk för att utveckla vissa sjukdomar.

 • Utforska ditt etniska ursprung
 • Hitta nya släktingar
 • Få värdefull hälsoinformation som gynnar dig och din familj.

MyHeritage DNA är stolta över att kunna förbättra livet för människor över hela världen. MyHeritage DNA Hälsa och Härkomst-testet avslöjar värdefull information om din hälsa och ger dig fascinerande insikter i din familjehistoria.

Myheritage DNA-kit

 • Upp till 43 hälsomarkörer

 • Snygg & smidig portal

 • Personlig läkarkommentar

 • Undersöker 8 hälsoområden

Myheritage DNA + hälsa

 • Upp till 43 hälsomarkörer

 • Snygg & smidig portal

 • Personlig läkarkommentar

 • Undersöker 8 hälsoområden

Mer om Myheritages tjänster

Vad säger resultaten?

En Etnicitetsuppskattning – En omfattande uppdelning av din unika DNA-komposition i komponenter. Du kommer att upptäcka varifrån du härstammar och hur stor del av varje region är en del av din etniska bakgrund och även granska de väsentligaste levnadshändelserna för dina närmaste förfäder på etnicitetskartan. För mera information om den Fäderneärvda etnicitets-funktionen, besök: Hur skall jag tyda min Etnicitetsuppskattning?

DNA-matchningar – Denna teknologi jämför data från autosomala DNA-testresultat och släktträd för att identifiera matchningar mellan användare som dela genetiska sekvenser och indikerar ett släktförhållande.

För att få full tillgång till databaser, hjälpmedel och tjänster behövs dock någon form av årsabonnemang. Det finns flera abonnemang att välja på och vad de kostar och innehåller finns specificerat i en tydlig prislista.

Det är också bra att veta att ett dna-test inte ger fri tillgång till de digitala arkiv eller hjälpfunktioner som Myheritage tillhandahåller.

Samtliga abonnemang gäller och dras alltså årsvis, men en lurig detalj är att årskostnaden ibland visas uppdelad som en månadskostnad på hemsidan. Slutsumman är så klart densamma, men för den som har läst lite slarvigt är det antagligen inte särskilt uppskattat när det dras 2 500 kronor istället för 210 kronor från kontot.

Myheritage DNA test: Steg för steg

STEG 1 – Beställ DNA-kit på nätet

Beställning görs enkelt via Werlabs hemsida där du orienterar dig fram till de enskilda blodprov eller paket som du önskar att beställa. Med hjälp av ditt mobila BankID och Klarna Checkout, som erbjuder olika betalningsmetoder, kan du enkelt beställa ditt blodprov snabbt och enkelt.

När du sedan fått en orderbekräftelse kan du besöka det provtagningsställe du föredrar eller boka tid där. Viktigt att tänka på är att du måste vara minst 18 år, ha ett svenskt personnummer och en mejladress som kan mottaga orderbekräftelsen.

STEG 2 – Ta tester och skicka tillbaka DNA-provet

Kittet består av en tops för enkel kindstrykning (inget blod eller saliv behövs) och tar endast 2 minuter att använda. Därefter, skicka provet till MyHeritage DNA-labb för analys och om 3-4 veckor blir du inbjuden att se dina resultat online.

STEG 3 – Analyseras & resultat

När MyHeritage DNA-labb får ditt DNA-prov processar erfarna tekniker ditt prov individuellt med hjälp av den allra senaste teknologin. I labbet extraherar vi ditt DNA, förstärker det och översätter den biologiska informationen till digital rå data.

När väl ditt DNA konverterats till digital form beräknar våra algoritmer din etnicitet och avgör vilka segment av ditt DNA som härrör från olika regioner i världen. Vi jämför också ditt DNA med DNA från andra för att hitta nära och avlägsna släktingar. Resultatet går att ta del av på hemsidan efter 4 veckor

Din säkerhet på MyHeritage är lika viktig för oss som för dig. Vi har investerat betydande resurser i att försäkra att dina DNA-data och dina personliga detaljer är säkra och skyddade genom flera lager av kryptering.

Sammanfattning & betyg

Om du har tänkt släktforska med Myheritage som bas är ett abonnemang mer eller mindre ett måste. Med ett abonnemang och inskickat dna-prov är de tjänster, verktyg och databaser som Myheritage erbjuder en utmärkt start för släktforskande.

Myheritage ger det bästa första intrycket av dna-kitten. I den skumgummiklädda insidan ligger testmaterial och ett returkuvert, samt instruktioner för hur du utför testet och skapar ett konto på deras hemsida. Instruktionerna är på engelska, men tydliga bilder gör det enkelt att förstå vad som ska göras.

Vad gäller hemsidan är den i stort sett helt på svenska, och de flesta funktioner är relativt enkla att förstå och använda. Ibland hamnar vi dock på sidor med engelsk text, och vissa sidor är uppenbart maskinöversatta. För det mesta är den däremot lättnavigerad och ny information märks tydligt upp, oavsett om det rör sig om dna-träffar eller nytillagda funktioner.

Fördelar

 • I stort sett helt på svenska

 • Lättnavigerad hemsida.

 • Smidiga hjälpmedel för att söka släktingar och bygga släktträd.

Nackdelar

 • Vi hamnar emellanåt på engelska sidor, som ibland är konstigt översatta.

 • De flesta sökverktyg ligger bakom betalväggar med årsavgift.

Vårt betyg för Werlabs

[fusion_counters_circle animation_offset=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_counter_circle value=”96″ filledcolor=”#268710″ unfilledcolor=”” size=”181″ scales=”no” countdown=”no” speed=”1500″]9.6[/fusion_counter_circle][/fusion_counters_circle]