Alla har vi någon gång svårt att somna eller så vaknar vi under natten, men det är när det påverkar våra vardagsliv som det kan vara dags att hitta ett hjälpmedel. Istället för att kontakta en läkare online för att få receptbelagda sömntabletter utskrivna kan det först vara en bra idé att prova ett receptfritt alternativ. I denna artikel listar vi de bästa receptfria sömntabletterna på marknaden just nu!

Översikt – Insomningstabletter 2023

1. Melatonin – Sömnhormon

bästa insomningstabletten

2. Sedix – Passionsextrakt

bäst receptfri insomningstablett

3. Lunixen – Vänderot

bäst sömntablett utan recept

Bäst insomningstablett utan recept 2023

1. Melatan

sömntabletter receptfria

Melatan innehåller sömnhormonet Melatonin och används oftast för att behandla Jetlag genom att inducera en naturlig sömninghet. Många väljer att använda Melatonin även vid sporadiska fall av sömnsvårigheter.

Tidigare har substansen varit receptbelagd men idag finns melatonin receptfritt. Melatan säljs endast 10st tabletter åt gången och rekommenderas ej att användast i längre perioder än 4 dagar i sträck.

2. Sedix

sömntabletter receptfria

Med hjälp av torkat extrakt från passionsblomma hjälper Sedix dig varva ner och somna lättare när tankarna är i full fart. Växtextraktet har använts sedan många år tillbaka och har en dokumenterad effekt på sömnproblem, särskilt dem som grundar sig i oro och ångest på kvällen.

Sedix kan även tas under dagen om man känner sig extra orolig utan att göra en trött. Tänk på att läkemedlet bara är en tillfällig lösning och att det inte rekommenderas att tas under mer än 6 månader.

3. Lunixen

sömntabletter receptfria

Om man finner att ens sömn är orolig eller att man ofta vaknar under natten kan Lunixen vara en bra sömntablett att prova. Läkemedlet innehåller vänderot vilket har en kliniskt dokumenterad effekt mot sömnsvårigheter och ökar även mängden tid man sover.

Detta kosttillskott blir därmed särskilt hjälpsamt om man annars vaknar för tidigt på morgonen. Lunixen gör en inte tröttare på dagarna så det kan tas när som helst under dagen.

4. L-teanin

sömntabletter receptfria

L-teanin är en aminosyra som förekommer naturligt i grönt te och leder både till minskad stress och ökad sömnkvalité. Eftersom ämnet har använts i tusentals år och man inte har funnit några bieffekter vid dess användning är L-teanin ett bra val av hjälpmedel vid sömnproblem. Något som är bra att veta är att L-teanin inte är direkt sövande som andra medel, vilket betyder att det kan tas när som helst under dagen när man behöver något lugnande och avslappnande.

I en studie som har gjorts på L-teanin har det visats att ämnet ökar sömnkvalitén och gör det lättare att somna utan att för den delen öka mängden tid man sover. Jämfört med placebogruppen i studien har deltagarna som intog L-teanin rapporterat att de har känt sig mer utvilade och haft färre mardrömmar (Källa).

5. GABA

receptfria sömntabletter bäst

Gamma-aminosmörsyra eller GABA som det ofta kallas är ett ämne som hjälper en att somna genom att lugna ner aktiviteten i hjärnan, vilket också minskar oro och stress. Mat som är fermenterad med mjölksyrabakterier såsom yogurt, surkål och kombucha m.m producerar GABA naturligt, men det finns också tillskott med ämnet för ett mer kontrollerat intag.

I en studie gavs en grupp 100 mg GABA i en vecka samtidigt som forskare undersökte deras sömn med hjälp av EEG. Resultatet var att deltagarna både hade en längre period av djup sömn och somnade snabbare jämfört med studiens placebogrupp. Effekten är starkast under början av sömnen och är därför extra hjälpsamt för dem som har svårt att somna (Källa).

6. Ashwagandha / KSM66

bäst insomningstablett

KSM-66 innehåller Ashwagandha, en indisk ört som sägs hjälpa med en rad olika problem som grundar sig i stress, såsom sexuell olust, känslomässig obalans, nedsatt minne och fokus, och såklart sömnproblem. Örten har använts länge inom Ayurveda, världens äldsta läkekonst, men det har på senaste tid även gjorts studier som har bekräftat dess effekter.

I en studie från 2019 gavs deltagarna 600 mg KSM66 (ett fullspektraextrakt av ashwagandha) under 10 veckors tid och deras insomningsförmåga förbättrades med 44% jämfört med 23% i placebogruppen. Även antalet uppvaknanden minskade med 30% jämfört med 10% i placebogruppen (Källa).

7. Core Good Night

receptfria sömntabletter bäst

Ibland behöver man blanda flera ämnen för att få maximal effekt mot sömnbesvär. Core Good Night innehåller bland annat ashwagandha, l-teanin, GABA och magnesium.

Med andra ord så man får ett paket av bra ingredienser som hjälper sömnen i en produkt.

Dessa tabletter låter verkligen kroppen återhämta sig under natten och gör en redo inför nästa dag.

8. Hypermin

bra receptfria sömntabletter

Ofta kan orsaken till ens sömnproblem vara nedstämdhet, något som Hypermin hjälper med.

Den aktiva substansen är johannesört, vilket länge har använts mot nedstämdhet och oro och traditionellt sätt som antidepressivt medel.

Viktigt att veta är att johannesört inte bör blandas med andra läkemedel då det kan försämra deras effekt.

Vanliga orsaker till sömnproblem

Sömnsvårigheter är ofta kopplat till stress, nedstämdhet och ångest – det kan därför vara värt att prata med en psykolog om du har långvariga problem med sömnen, en aktör som arbetar aktivt med sömnproblematik är bland annat Din Psykolog där du kan få hjälp via deras app.

En låg produktion av hormonet melatonin kan också vara en orsak till sömnproblem. I det fallet har kroppen svårare att känna av när det är dags att sova. Den mest effektiva behandlingen är melatonintabletter, som man måste få utskrivet. Det är viktigt att ta itu med dessa problem då en lång period av sömnlöshet kan leda till ett svagare immunsystem och problem med hälsan.

Populära hjälpmedel är exempelvis blåljusglasögon i och med att studier har visat att blått ljus kan hämma produktionen av melatonin, även tyngdtäcken är något som vissa anser underlätta insomning. Gällande receptfria sömntabletter innehåller dessa ofta växtextrakt såsom vänderot, passionsblomma, humle men det finns även andra typer av kosttillskott så som CBD olja som sägs kunna hjälpa. Som man kan förstå är dessa sömnmedel inte lika starka som utskrivna läkemedel, men många lovar att de har räddat deras sömn och att de räcker gott och väl. Vi har därför samlat några av de bästa och starkaste sömntabletterna som du kan köpa receptfritt för dina sömnproblem, och tips på några andra saker du kan göra för att förbättra din sömn.

Olika typer av sömnproblem

För att bestämma sig för vilka sömntabletter som passar en bäst är det bra att veta vilken typ av sömnproblem man har. Ligger du vaken länge medan tankarna snurrar och hjärnan inte vill lugna ner sig? Då kan du behöva insomningstabletter, såsom Sedix, GABA och hjälper med. Är problemet istället att du vaknar under natten och sömnen är orolig? Då är Lunixen ett bättre alternativ. Om du lider av en blandning av båda problem kanske KSM66 och l-teanin hjälper dig, men bäst är att prova sig fram och se vad som passar en bäst.

Alternativa sätt att förbättra din sömn på:

Tyngdtäcke

Tyngdtäcken har blivit alltmer populära på senaste tiden, och det är inte konstigt med tanke på deras förmåga att hjälpa med både sömnproblem och ångest. Genom att frigöra och öka hormoner som oxytocin, serotonin och melatonin luras hjärnan till att känna sig trygg och mer sömnig. Det här är något som är testat och säkert och dessutom används och rekommenderas av vården vid sömnproblem.

Sömndagbok

För att hitta den egentliga orsaken till sina sömnproblem kan det hjälpa att börja skriva sömndagbok. Genom att kartlägga problemen och hitta mönster får man en bättre bild av vilken lösning som passar bäst. I dagboken kan man till exempel skriva vilken tid man lägger sig och vaknar och hur ofta man vaknar under natten. Den hjälper dig också märka om andra hjälpmedel som tyngdtäcke och sömntabletter faktiskt fungerar. Sömndagböcker finns både att ner från nätet men kan också göras själv genom att helt enkelt anteckna i ett häfte.

Undvika skärmar

Att undvika skärmar en timme innan läggdags för en bättre sömn är något de flesta forskare är överens om är en bra idé. Det blåa ljuset från skärmen kan vara orsaken till ens problem med insomningen. Om det känns för svårt att hålla sig borta från tekniken har vissa mobiler och datorer en inställning som ändrar skärmens nyans från blåaktig till en varmare färg vilket är bättre när man snart ska sova.

Öronproppar

Om du är känslig mot ljud och älskar att ha det helt tyst när du ska sova kan din sömn faktiskt förbättras med hjälp av ett par öronproppar.

Träning

Det är ovanligare för dem som tränar att ha svårt att sova än för dem som inte gör det. Träning förbrukar nämligen stresshormoner som samlas på under dagen och tillåter en att vila efteråt. Det hjälper dessutom med depression, ångest och stress vilket i sin tur förbättrar sömnen.Dock är det viktigt att inte röra på sig mycket innan man ska sova, utan helst mer än tre timmar innan.

Kognitiv beteendeterapi

KBT har visat sig vara en mycket hjälpsam behandlingsmetod för dem med sömnproblem. Genom olika behandlingssteg lär man sig bland annat om sömnhygien, stimuluskontroll och sömnrestriktion vilket i längden skapar en bättre relation med och förståelse av ens sömn. KBT för sömn finns tillgängligt i flera olika former du kan antingen boka in ett samtal med en psykolog på nätet eller ta del av tips och råd via Apotekets digitala verktyg Sömnhjälpen.

När borde man kontakta en läkare för sömnproblem?

Om inget vi har nämnt hittills verkar fungera och det börjar kännas hopplöst kan det vara dags att söka hjälp. Hos en läkare kan man grundligt undersöka vad som orsakar problemen. Det kan vara något svårupptäckt som ligger bakom, kanske psykiska och fysiska sjukdomar som det är viktigt att man behandlar. Misstänker du att detta kan vara fallet kan du boka in ett videosamtal med en läkare i mobilen. Ett annat alternativ är att beställa en hälsokontroll via blodprov för att undersöka att dina blodvärden är normala och att det ej handlar om näringsbrist eller vitaminbrist.