Bäst receptfri medicin vid urinvägsinfektion 2023

Att drabbas av urinvägsinfektion är väldigt vanligt. Urinvägsinfektion eller urininfektion är en åkomma som både kvinnor och män kan få titt som tätt, och det av olika anledningar. Det är dock vanligast att kvinnor drabbas av infektionen – mer än 50 % av kvinnorna drabbas någon gång under livet. Urinvägsinfektion uppstår när bakterier kommer in i urinröret och infekterar urinblåsan, vilken är lättare hänt hos just kvinnor än hos män då kvinnors urinrör är kortare.

Att man skulle drabbas av urinvägsinfektion på grund av att man suttit på något kallt, av att badat mycket eller av att använda för trånga byxor är dock en myt. Istället handlar det oftast om att man fått in bakterier från avföringen eller i samband med sex i urinröret, som då tar sig upp i blåsan. Det är dock sällan farligt att drabbas av infektionen, men behandling kan vara nödvändigt.

När man talar om urinvägsinfektioner finns det två olika typer att hålla koll på, som i sig kan ge lite olika symptom. Den ena typen är blåskatarr, som även är den vanligaste typen, där bakterierna stannat i urinblåsan.

Den andra, betydligt mer sällsynta varianten av urinvägsinfektion är njurbäckeninflammation. Denna typ innebär att bakterierna inte bara tagit sig till urinblåsan och skapat en infektion där, utan att de även har tagit sig upp i njurarna och njurbäckenet.

Vanliga symptom blåskatarr

  • Svider när du kissar och en stund efter att du kissat
  • Du känner dig ofta kissnödig (mer än normalt)
  • Du har ont i magens nedre delar
  • Blod syns i urinen
  • Du känner dig frusen

Vanliga symptom njurbäckeninflammation

Utöver att du vid njurbäckeninflammation kan uppleva samtliga ovannämnda symptom är det även vanligt att du:

  • Får feber
  • Känner dig sjuk
  • Är illamående
  • Känner smärta på sidan av magen eller i ländryggen

Har du drabbats av en urininfektion kan det i vissa fall vara nödvändigt att behandla på ett eller annat sätt, beroende på hur kraftig infektionen är. Det räcker dock i de flesta fall att du behandlar med receptfritt mot urinvägsinfektion, om det behövs över huvud taget. Vid större besvär är det såklart nödvändigt att både söka vård och behandla.

Urinvägsinfektion receptfria läkemedel – receptfria alternativ för behandling

Nedan listar vi två effektiva alternativ du kan välja mellan då du vill behandla receptfritt mot urinvägsinfektion.

RFSU Urincur Ultipro plus – receptfritt mot urinvägsinfektion från apoteket

Urinvägsinfektion

Ett mycket populärt val bland de som vill behandla urininfektion receptfritt. RFSU Urincur Utipro plus är en behandlingskur som ska genomföras under 5 dagar (2 kapslar dagligen, 1 var 12:e timme) för att behandla och förebygga urinvägsinfektion. Kapslarna innehåller ämnen och ingredienser som gör god verkan i mage, tarm och urinblåsa.

Behandlingskuren kan påbörjas redan första dagen då du upplever symptom på urininfektion, och redan inom 48 timmar kan du se effekt. Sveda och kli minskar samtidigt som ditt behov att kissa börjar återgå till det normala. Drabbas du ofta av urinvägsinfektion kan Urincur Utipro även tas i förebyggande syfte.

Canephron Dragerad tablett Blister – naturläkemedel mot urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion

För dig som föredrar att använda mer naturliga och växtbaserade läkemedel kan du testa Canephron Dragerad tablett Blister. Detta naturläkemedel har inte bara positiva effekter för dig som kvinna som ofta drabbas av lindriga urinvägsinfektioner. Utan dessa tabletter ska även verka förebyggande mot njursten.

Vid behandling med Canephron förväntas både sveda och urinträngningar lindras mycket effektivt. För att detta receptfria läkemedel ska ge maximal effekt är det nödvändigt att du dricker mycket vätska under behandlingstiden. Finns att köpa som receptfritt mot urinvägsinfektion hos apoteket.

Att behandla en urinvägsinfektion – då är det nödvändigt

Beroende på vilken typ av urinvägsinfektion du drabbats av och vilka symptom du uppvisar kan det vara mer eller mindre nödvändigt att genomföra någon typ av behandling. Om du själv inte upplever något överdrivet obehag eller tycker att symptomen är allt för störande är behandling sällan nödvändigt. Det är nämligen vanligt att infektionen läker ut av sig själv.

Behandla receptfritt urinvägsinfektion

Men, om du upplever obehag i form av att det svider när du kissar, att du har ont eller att det känns olustigt på något sätt kan du självklart bli behandlad. Om besvären är någorlunda lindriga kan det räcka med att du behandlar receptfritt mot urinvägsinfektion, där du alltså kan köpa produkterna utan recept eller vidare utredning.

När bör jag söka vård för urininfektion?

Om du inte är gravid och är över 15 år brukar man kunna avvakta i upp till en vecka vid symptom som tyder på urinvägsinfektion eller blåskatarr innan man kontaktar vården. Om du däremot drabbats av stora besvär och lider av smärta eller annat obehag och symptomen inte går över inom 3 dagar bör du kontakta vården omgående.

Män som misstänker att de drabbats av urininfektion (oavsett om symptomen stämmer in på blåskatarr eller njurbäckeninflammation) bör kontakta vården så snart som möjligt. Detta gäller även om du är gravid, om du nyss fött barn eller om du är under 15 år. Kontakta även vården omgående om du har synligt blod i urinen eller misstänker sexuell smitta.

Tveka inte att söka vård!

Överlag är behandling inte nödvändigt, och de flesta symptom och besvär går som sagt att behandla receptfritt med produkter som finns tillgängliga på apotek, i vissa mataffärer och i hälsokostbutiker. Men, du bör heller inte tveka att kontakta vården om du upplever stora besvär eller bekymmer, framförallt inte då det gäller barn, yngre flickor eller dig som gravid.

Vanliga frågor och svar

Varför får man urinvägsinfektion?

Om bakterier kommer in i urinröret och tar sig upp i urinblåsan kan man drabbas av en urinvägsinfektion, framförallt kvinnor då deras urinrör är kortare. Det kan bland annat handla om bakterier som tagit sig in i urinröret i samband med sexuellt samlag eller bakterier från avföring.

Urinvägsinfektion kan också orsakas av att man går runt och håller sig (från att gå på toaletten) för länge, eller att pH-värdet i dina nedre regioner inte är tillräckligt surt – bakterier har lättare att frodas och hålla sig kvar i miljöer som inte är sura.

Varför får jag urinvägsinfektion ofta?

Att du drabbats av urinvägsinfektion kan bero på flera olika orsaker, och det finns flera olika bakterier som kan ligga till grund för infektionen. Men om du exempelvis torkat dig bakifrån och fram efter ett toalettbesök, eller om du inte tvättat dig ordentligt eller inte kissat efter sex kan en urinvägsinfektion uppstå.

Somliga tenderar dock att drabbas av urininfektion oftare än andra. Det är framförallt vanligt att kvinnor drabbas av återkommande infektioner. Har du behandlat med recept eller receptfritt mot urinvägsinfektion och du får liknande symptom snart igen kan det bero på någon annan underliggande sjukdom.