Vad innebär en antiinflammatorisk kost? Varför är inflammation något vi vill undvika och finns det ens antiinflammatorisk mat? Det här är frågor vi svarar på i den här artikeln. Vi går igenom vad antiinflamatorisk kost innebär samt att vi tipsar dig om antiinflammatoriska livsmedel.

Vad är antiinflammatorisk kost?

Antiinflammatorisk kost eller en anti inflammatorisk diet innebär att du äter livsmedel som minskar inflammationen i kroppen. Det innebär både att du äter inflammationshämmande mat och livsmedel men också att du undviker att äta inflammatorisk mat.

Det är främst livsmedel från växtriket som bör ingå i en inflammationshämmande kost, och gärna färgstarka frukter, grönsaker och bär men även fet fisk räknas som antiinflammatorisk mat. De livsmedlen som du istället bör undvika är rött kött, mejeriprodukter, socker och gluten.

Fungerar antiinflammatorisk mat?

Det råder delade meningar om det verkligen finns livsmedel som kan dämpa inflammation och om ett antiinflammatorisk kost program faktiskt kan minska risken för att drabbas av kronisk inflammation.

Forskning visar på att kronisk inflammation absolut hänger ihop med livsstil och kosthållning. Däremot finns det inte tillräckligt med vetenskap runt antiinflammatorisk kost idag för att med säkerhet kunna säga att det finns livsmedel som faktiskt dämpar inflammation. Det finns dock en del modern forskning som tyder på att det faktiskt kan vara så att vissa livsmedel kan dämpa inflammation.

Det som däremot är en stor fördel med att äta det som anses vara antiinflammatorisk kost är att det innehåller livsmedel som vi vet är bra för oss av andra anledningar. Och de livsmedel du bär utesluta är livsmedel som vi ändå inte bör konsumera för stor mängd av. Antiinflammatorisk vardagsmat består av mycket grönsaker, frukter, bär, fet fisk och olivolja exempelvis. Sådant som vi ofta förknippar med en medelhavsdiet. Och är det något forskningen vet med all säkerhet är det att det här är livsmedel som våra kroppar mår bra av att äta – antiinflammatoriskt eller ej.

Därför finns det egentligen inte nackdelar med att äta efter en antiinflammatorisk kost meny, eftersom det finns mänga hälsofördelar med maten.

Vad är inflammation?

För att få en bättre förståelse för varför vi bör äta antiinflammatorisk kost är det viktigt att förstå vad inflammation faktiskt är. Kanske har du hört att inflammation är en naturlig process? Det är faktiskt helt sant, och ibland är det också en absolut nödvändig process som behöver ske i våra kroppar. Inflammation bildas när kroppen försöka läka någonting som är skadat eller angripet. Om vi till exempel smittas av ett virus eller utsätts för ett bakterieangrepp, använder kroppen inflammation för att läka ut detta. Inflammation kan dock vara smärtsamt och är sällan en trevlig upplevelse. Därför kan du med fördel ta antiinflammatorisk medicin om du upplever tillfällig smärta exempelvis.

Nackdelen är dock om tillfällig inflammation övergår och blir till kronisk inflammation. Kronisk inflammation vet vi är mycket dåligt för hälsan och kan orsaka exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar samt typ-2 diabetes. Ett symptom på kronisk inflammation är att du alltid är trött och orkeslös. Om du är orolig att du har kronisk inflammation bör du ta kontakt med en läkare. Det kan du smidigt göra via en doktor online.

Så kommer du igång med antiinflammatorisk kost

Att äta antiinflammatorisk kost skiljer sig egentligen inte jättemycket jämfört med att exempelvis äta enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Det handlar i det stora hela om att äta mycket frukt och grönt samt omättade fetter i form av exempelvis fet fisk och olivolja. Upplever du att det är svårt att få in hälsosamma kostvanor kan du kontakta en dietist online som hjälper dig på traven.

Men även vi vill självklart ge dig hjälp med att komma igång med en inflammatorisk kost. Vi kommer därför i följande stycke ge dig tips på livsmedel du bör äta och förslag på antiinflammatorisk kostprogram.

Antiinflammatorisk mat lista

 1. Frukt och bär
 2. Gröna grönsaker (exempelvis spenat och broccoli)
 3. Fet fisk
 4. Avokado
 5. Olivolja
 6. Mörk choklad
 7. Tomater
 8. Gurkmeja
 9. Grönt te

Som du ser är en antiinflammatorisk kost lista inte några magiska eller konstiga livsmedel, utan består av mat som de allra flesta av oss redan vet att vi bör äta mer av.

Livsmedel du bör undvika i en antiinflammatorisk kost

 1. Socker
 2. Mejeriprodukter
 3. Alkohol
 4. Tobak
 5. Gluten
 6. Processad mat

Även den här listan består främst av livsmedel de flesta av oss redan vet att vi bör undvika. De livsmedel som kan orsaka meningsskiljaktigheter är främst mejeriprodukter och gluten.

Antiinflammatorisk kost recept

Om du vill ha inspiration på recept med antiinflammatorisk mat är ett bra tips att leta efter recept på medelhavskost. En diet som innehåller mycket av antiinflammatoriska livsmedlen och utesluter inflammatorisk mat så som mycket mejerier, rött kött och socker.

Antiinflammatorisk frukost

Just när det kommer till frukost kan du behöva ändra dina vanor något om du vill äta antiinflammatoriskt. Två vanliga frukostar i Sverige är mackor eller yoghurt med flingor/müsli. I antiinflammatorisk kost bör man undvika mejeriprodukter och även gluten, vilket innebär att båda dessa frukostarna går bort.

Bra frukostalternativ till en antiinflammatorisk kost är havregryn, frukt och grönt, lax, avokado, quinoa, bovete och ägg. Du kan exempelvis äta havregrynsgröt med bär och hemmagjord havredryck, äggröra med lax som serveras med färsk frukt vid sidan av. Du kan även göra gröt på quinoa eller bovete, två livsmedel som naturligt är fria från gluten. Ett annat bra alternativ till frukost är smoothie gjort på frukt, grönt och bär.

Antiinflammatorisk lunch och middag

När det kommer till lunch och middag behöver du oftast inte vara lika påhittig som till frukost. Här fungerar det många gånger att äta mat du redan äter, men med små justeringar. Du kan exempelvis äta fet fisk så som lax, röding, makrill eller sill som du serverar med ugnsbakade grönsaker och sötpotatis. Lägg gärna till fermenterade grönsaker så som kimchi, samt krydda din mat med exempelvis gurkmeja, ingefära och vitlök.

Annat du kan göra för att minska inflammation i kroppen

Vad vi äter är förstås en mycket viktig del av vår allmänna hälsa, och då även för att minska inflammation i kroppen. Det är också viktigt med en god mag- och tarmhälsa, och även det kan du uppnå genom bra kosthållning. Men många man dra nytta av att även äta probiotika för att få bra tarmhälsa.

Att ha problem med sin matsmältning kan också vara något som påverkar inflammationen i kroppen. Det kan också bidra till att du inte kan ta upp viktiga näringsämnen från den antiinflammatoriska kost du äter. Detta kan du förbättra genom att ta en matsmältningsenzym.

Två andra viktiga saker du kan göra för att dämpa inflammation i kroppen är att minska stillasittandet och röra på dig regelbundet, samt att undvika övervikt. Både övervikt och inaktivitet är två faktorer forskningen är överens om är bidragande faktorer till kronisk inflammation.

Vanliga frågor och svar om antiinflammatorisk kost

Vad är antiinflammatorisk kost?

Antiinflammatorisk kost innebär att du äter livsmedel som dämpar inflammationer i kroppen, men också att du undviker livsmedel som kan trigga inflammation i kroppen.

Vilken mat är mest antiinflammatorisk?

När du äter inflammatorisk kost bör du äta mest av frukt, bär och grönt samt fet fisk och olivolja. Det går inte att säga vilken av dessa livsmedel som är mest antiinflammatorisk men exempelvis grönsaker och bär innehåller mycket mindre kalorier än vad fet fisk gör, vilket gör att vi kan äta mer av just det.

Vad ska man undvika vid antiinflammatorisk kost?

När du äter antiinflammatorisk kost bör du undvika att äta socker, mejeriprodukter, rött kött, gluten och processerad mat. Du bör också undvika tobak och alkohol.

Är ägg antiinflammatorisk kost?

Ekologiska ägg av bra kvalitet kan ingå i en antiinflammatorisk kost för de allra flesta. Hos en del individer kan det dock trigga inflammation i kroppen, och bör då undvikas.

Vilka livsmedel hör till den antiinflammatoriska kosten?

De livsmedel som framför allt hör till den antiinflammatoriska kosten är frukt och grönsaker, bär, fet fisk så som lax, röding och sill, avokado, olivolja och mörk choklad. Välj gärna färgstarka grönsaker och bär eftersom de innehåller mer antioxidanter som verkar inflammationsdämpande.